Politika

Košarac: Pobjednici kreiraju i pozivaju druge političke stranke

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da su pobjednici ti koji mogu da kreiraju i pozivaju druge političke stranke, a da je SDS izborni gubitnik zbog čega ne može oko svoje platforme okupljati nikoga.

“To što SDS pokušava da kaže da je za saradnju sa onima koji prihvataju platformu ove stranke, pomalo je politički smiješno i neozbiljno”, ocijenio je Košarac.

U izjavi za portal “Vijesti”, on nije želio da prejudicira kakav će dalji razvoj događaja biti u SDS-u i da li će doći do saradnje sa SNSD-om na nivou BiH, dodavši da je vidljivo da je SDS podijeljen u dvije struje.

“Јedan dio SDS-a i dalje želi da bude servilan američkom ambasadoru u BiH i dijelu stranaca koji žele da od BiH naprave unitarnu zemlju, te da prave probleme u Republici Srpskoj. Tu ekipu predovodi Vukota Govedarica, a prije njega bio je Mladen Bosić, te nekoliko ljudi okupljenih oko njih dvojice. Drugi dio SDS-a želi da iskoristi ustavni kapacitet Republike Srpske, te da se kroz srpski patriotski blok čuva Srpska”, pojasnio je Košarac.

Prema njegovim riječima, patriotski blok već postoji i čini ga SNSD sa tradicionalnim koalicionim partnerima.

“Zbog mogućnosti da taj kapacitet proširimo kroz strukture vlasti, mi kao odgovorna partija smatramo da je neophodno omogućiti takvu strukturu bez koje se neće moći donositi bilo kakva rješenja, niti uraditi bilo šta što je u interesu samo jednih, a ne i drugih u BiH. Taj patriotski blok za Republiku Srpsku nije ništa drugo nego ono što joj je Ustav BiH omogućio, a to je da kroz djelovanje u oba doma parlamenta BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH budu zaštićeni interesi Srpske”, naglasio je Košarac.

Napomenuo je da je na osnovu Ustava BiH i izbornog zakonodavstva potpuno jasno da je Republika Srpska zasebna izborna jedinica, te da kao takva participira na nivou BiH.

“Činjenica je da je SDS u prošlom mandatu prihvatio da bude dio probosanskog bloka na način da je zajedno sa SDA i strancima izabran da vrši vlast na nivou BiH, iako je bio izborni gubitnik na nivou Srpske. Takođe je jasno da je SDS bio na političkoj matrici da treba proizvoditi što lošije stanje po Republiku Srpsku, bilo da je riječ o ekonomskom ili političkom interesu ili planu”, naglasio je Košarac.

Istakao je da je, ipak, važno je da je takva politika u Republici Srpskoj poražena.

“Građani Srpske kaznili su politiku poltronstva prema političkim stavovima dijela međunarodne zajednice, a posebno američkog ambasadora, kao i politiku dodoravanja /lideru SDA/ Bakiru Izetbegoviću samo radi vlasti”, dodao je Košarac.

On je napomenuo da je SNSD izborni pobjednik, a Milorad Dodik, predsjednik stranke i aktuelni predsjednik Republike Srpske, budući član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

“Imamo člana Predsjedništva BiH, koji je izabran glasovima srpskog naroda. Pozicija u Predsjedništvu BiH jasno će biti tretirana interesima Republike Srspke, što je sasvim drugačije u odnosu na poziciju Mladena Ivanića, kojeg su izabrali Bošnjaci i koji je stalno vodio računa o tome šta kaže dio međunarodne zajednice i njegov kolega Izetbegović”, mišljenja je Košarac.

Poručio je da politika SNSD-a neće biti politika konflikta, nego politika zaštite interesa Republike Srpske i njenog ustavnog kapaciteta, te da će politički ciljevi i ambicije biti tretirane kroz stavove institucija Srpske.

Kada je riječ o budućim partnerima iz FBiH, Košarac nije želio komentarisati ko su poželjne stranke za saradnju na nivou BiH.

“Prije bih rekao da bi oni koji su pobjednici i koji će činiti strukturu vlasti u FBiH mogli biti partneri i na zajedničkom nivou. Najveći problem jeste kada su na nivou entiteta jedne strukture vlasti, a na zajedničkom nivou druge strukture. Onda postoji niz problema u funkcionisanju zajedničkog nivoa i nema ni adekvatnih rješenja, niti adekvatnih politika”, zaključio je Košarac.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!