Privreda

Cijene u Njemačkoj rastu kako nisu rasle u posljednjih deset godina

Cijene u Njemačkoj su u oktobru bile za 2,5 odsto veće nego prije godinu dana

Najviše su poskupjeli energija za domaćinstva i goriva – 8,9 odsto, piše Deutsche Welle (DW).
Rast cijena nafte je povukao za sobom i rast cijene drugih energenata, evro polako slabi tako da je sirova nafta postala skuplja za evropske potrošače. Cijena sirove nafte se obračunava u dolarima. I gorivo za automobile je poskupjelo.

Stručnjaci sada imaju razna objašnjenja za rast inflacije, na primjer, da su tome doprinijeli skupi paket-aranžmani za ljetovanje, navodi se u tekstu.

Cijena hrane u Njemačkoj je porasla za 1,9 odsto, a kirije su se povećale za 1,6 odsto.

Evropska centralna banka teži srednjoročnom porastu cijena od nešto manje od dva odsto – to je dovoljno daleko od nule, jer bi stalno niske ili čak padajuće cijene mogle da navedu preduzeća i potrošače da odlažu investiranje, a to koči privredu.

Pošto cijene već neko vreme pouzdano rastu, ECB hoće da krajem ove godine obustavi svoju kupovinu vrijednosnih papira. Štediše će morati da se još strpe jer bi kamate u evrozoni morale da ostanu na nuli bar do kraja leta 2019.

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi od marta 2016. drži kamate za snabdjevanje banaka novcem na nuli i zbog toga mu zamjeraju mnogi Nijemci.

Štedna knjižica je u Njemačkoj i dalje najomiljenija forma ulaganja novca, pa je ima 50 odsto građana. Ako inflacija i dalje bude rasla, štediše će biti na gubitku, zaključuje se u tekstu.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!