Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Predstoji borba za ukidanje OHR-a i smanjenje stranog uticaja u BiH

Član Predsjedništva SNSD-a i izabrani poslanik te partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da će naredni četvorogodišnji mandat obilježiti borba srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH za ukidanje OHR-a, odlazak visokog predstavnika i za drastično smanjenje stranog uticaja u BiH.

“Funkcija visokog predstavnika u BiH treba da bude ukinuta, a stranci u BiH treba da prestanu da se miješaju u unutrašnja pitanja i da se ponašaju kao diplomate u svakoj drugoj zemlji”, rekao je Košarac Srni komentarišući aktuelnu posjetu visokog predstavnika Valentina Incka SAD.

Prema njegovim riječima, OHR predstavlja pripejd dopunu stavovima političkog Sarajeva i vodećih bošnjačkih stranaka, prije svega SDA, što dokazuje svaki novi izvještaj koji visoki predstavnik podnosi pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

“Riječ je o neistinitim i pristrasnim izvještajima, koji u potpunosti odražavaju stavove najviših funkcionera SDA i drugih bošnjačkih stranaka. Zato je velika stvar što države članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zahvaljujući Rusiji, imaju mogućnost i priliku da vide i čuju izvještaj Vlade Republike Srpske”, naglasio je Košarac.

On je poručio da će predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH konkretizovati zahtjev za ukidanje OHR-a nakon što BiH dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

“Uvjeren sam da će i evropski zvaničnici uskoro uvidjeti besmislenost postojanja visokog predstavnika i njegove kancelarije, posebno nakon što BiH dobije kandidatski status. Mi iz Republike Srpske tražićemo od zemalja Evropske unije, kao i od svih drugih država članica PIK-a da ukinu finansiranje visokog predstavnika i OHR-a i okončaju rad te institucije”, rekao je Košarac.

On je naglasio da će fokus djelovanja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama biti i zamjena stranih sudija domaćim u Ustavnom sudu BiH, kao i potpuno eliminisanje uticaja stranaca na rad pravosudnih organa BiH, posebno na planu procesuiranja ratnih zločina.

“Nismo i nećemo odustati od donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH, a tražićemo i hitno usvajanje nove strategije za procesuiranje ratnih zločina, što su bošnjački ministri u Savjetu ministara pokušali da spriječe. Vrijeme je da se otvore brojni slučajevi ratnih zločina nad Srbima koji su godinama skupljali prašinu po ladicama Tužilaštva i Suda BiH”, zaključio je Košarac.

Izvor
Srna
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button