Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Nagrada “Kočićevo pero” Čedomiru Višnjiću iz Hrvatske

Nagrada “Kočićevo pero” za jesen ove godine biće dodijeljena književniku iz Hrvatske Čedomiru Višnjiću za knjigu “Vreme sporta i razonode” u izdanju Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba.

Zadužbina “Petar Kočić” Banjaluka-Beograd ovu nagradu dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Predsjednik žirija Nikola Vukolić rekao je da je autor ove zanimljive knjige, koja je istovremeno i istorijski studij, ali i interesantno štivo nalik na roman, jedan od najistaknutijih savremenih srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, čovjek široke kulture, načitanosti, velike radoznalosti i objektivnosti i književnog talenta.

“Ne želeći da sudi, on pristrasnom objektivnošću, na osnovu sitnih i krupnih podataka stvara mozaik vremena, atmosferu jednog sada prohujalog doba, iščezlog čak i u sjećanjima”, rekao je Vukolić.

On je naveo da slika mozaične kompozicije obuhvata epizode u vezi sa političkim statusom srpske manjine, za Srpsku pravoslavnu crkvu i rad Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta”, za najraznovrsnije prilike i poteze kojima je cilj bio uništavanje i pražnjenje srpskog nacionalnog identiteta i neprestano jačanje pritajenog antagonizma.

Nagrada će dobitniku biti uručena 16. novembra na Međunarodnom sajmu knjiga “Interliber” u Zagrebu.

Članove žirija, koji je jednoglasno donio odluku o dobitniku nagrade, činili su i književnici Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button