Politika

Pammer odgovorio Dodiku: I dalje ću izvještavati o vašim izjavama i vašim aktivnostima u Bosni i Hercegovini

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer odgovorio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je javno saopštio da je odbio susret s njim, jer je kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe.

Dodik je Pammera optužio da je bio pristrasan i da je veoma često izlazio iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja.

Loading...

U pismu koje je ustupio ovaj austrijski diplomata prvo je čestitao Dodiku na izboru za člana Predsjedništva BiH i poželio mu mnogo uspjeha i sve najbolje na novoj funkciji.

“Austrijska ambasada je oduvijek, pa tako i za vrijeme mog mandata od 2013. godine, radila na opsežnoj izgradnji i učvršćivanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije i svih naših građana. Posebno bitno nam je pri tome bilo razumijevanje i saradnja među narodima na različitim poljima. Samo u Godini kulture Austrija – BiH u 2016. godini smo u cijeloj zemlji, dakle i u Republici Srpskoj, realizovali veliki broj projekata, npr. u Banjaluci, između ostalog u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i na drugim mjestima.

Takođe smo se trudili da izgradimo ekonomske veze, što vrlo dobro pokazuje i prisustvo austrijskih firmi u Derventi i Prijedoru odnosno tamošnje novootvorene proizvodne hale. Vi, nažalost, nikada niste prisustvovali ni na jednoj od manifestacija Austrijske ambasade.

Nažalost sam primoran da napomenem da se vaše poštovanje prema državi Austriji i njenim državnim organima, koje ste nekoliko puta izrazili u svom dopisu, ne očituje u praksi”, naveo je Pammer.

Nasuprot tome, naveo je on, obraćajući se Dodiku, vaša retorika i vaše dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito kod potencijalnih austrijskih investitora.

“Kao što znate, Vlada Republike Austrije podržava proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, koji, međutim, zahtijeva državni integritet i funkcionalnost. Vašu tvrdnju da sam ja favorizovao bošnjačku politiku s odlučnošću odbacujem i istu moram korigovati jer sam uvijek zastupao zvaničnu poziciju austrijske vlade.

Mada sporedno u ovom kontekstu, ali ipak neophodno, moram korigovati i vaš prikaz incidenta u Trebinju: isti se uopšte nije dogodio onako kako ste vi prikazali, nego je tačno sljedeće: tokom turističke posjete Trebinju sam prilikom fotografisanja zgrade nekadašnje k. u. k. željezničke stanice verbalno napadnut da je navodno potrebna dozvola za fotografisanje. Vaša, kao prijetnja izražena obavijest da ćete austrijske državne organe obavijestiti o mom radu u Sarajevu me ostavlja ravnodušnim.

Unaprijed sam svoje nadređene obavijestio o vašem dopisu i svom odgovoru te ću i dalje, kako mi posao nalaže, izvještavati o vašim izjavama i vašim aktivnostima u Bosni i Hercegovini”, istaknuo je austrijski ambasador.

Naglasio je da se s odlučnošću, kako sadržajno tako i formalno, suprotstavlja ponovo iskazanim, neopravdanim napadima na visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka koji se zalaže za prosperitet i napredak u BiH.

“A moram skrenuti pažnju i na vaše besprimjerne napade u prošlosti na predstavnike i drugih država u BiH, kao npr. SAD-a ili Francuske, koji štete kako ugledu države BiH, tako i ugledu entiteta Republika Srpska”, stoji u pismu ambasadora Pammera.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!