Nauka i tehnologija

Evo kako da vam baterija duže traje

Google otkrio kako da vam baterija na vašem mobilnom telefonu duže traje

Prekratko trajanje baterije jedan je od najvećih problema korisnika pametnih telefona jer previše surfanja, igranja i dopisivanja brzo prazni bateriju tako da veliki broj ljudi ne izlazi iz kuće bez dodatne eksterne baterije.

Na mreži možemo pronaći brojne savjete kako da smanjimo potrošnju baterije, a Googleovi inženjeri prošle su sedmice na Android Dev Summitu objasnili kako produžiti vrijeme trajanja baterije između punjenja.

Tajna je u – Dark Modeu, odnosno u crnim/tamnim temama koje se koriste u aplikacijama te su iz ove kompanije priznali da su pogriješili kada su nagovarali programere da u svojim temama za aplikacije koriste bijelu boju (koju i Google koristi u svojim aplikacijama) jer se time povećava potrošnja baterije.

Google je već predstavio tamnu temu u YouTubeu, porukama i News aplikaciji, a nije teško pretpostaviti da će ova kompanija, kao i drugi programeri uskoro predstaviti Dark Mode i u brojnim drugim aplikacijama.

Primjeri uštede baterije – koji se odnose na telefone s OLED ekranima, prema podacima koje je Google prikazao na Android Dev Summitu su očigledni. Npr. u YouTube aplikaciji pri punoj osvijetljenosti ekrana s uključenim Dark Modeom potrošnja baterije bila je čak 43 odsto manja u odnosu na klasičnu bijelu temu aplikacije.

O učinku tamnih tema na trajanje baterije smartphonea s OLED ekranima pisalo se i prije, ali ovo je prvi put da su ovo potvrdili iz Googlea, kompanije koja stoji iza najpopularnijeg operativnog sistema na svijetu za pametne telefone, Androida.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!