Nauka i tehnologija

Nakon 130 godina promijenjena definicija za kilogram

Naučnici su na 26. sastanku Opšte konferencije za tegove i mjere, koji je održan u Parizu, izglasali novi način na koji će se definisati kilogram, osnovna jedinica za masu.

Ova promjena dogodila se nakon 130 godina, a prema riječima doktora nauka Almira Badnjevića promijenjena je i definicija za Amper, Kelvin i mol, te ostale izvedene jedinice poput Volta, Oma i Džula.

“Do sada se definicija kilograma zasnivala na prototipu kilograma (Veliki K), valjku visine 39 mm i promjera 39 mm, napravljenog od legure platine (90 odsto) i iridijuma (10 odsto). Nova definicija će se od sada zasnivati na Planckovoj konstanti. Tačnije, naučnici su masi od 1kg suprotstavili silu generisanu preko električne energije, te tu silu iskazali preko Planckove konstante čiju su vrijednost fiksirali s velikom preciznošću. Definicija Ampera je uspostavljena preko elementarnog električnog naboja, Kelvin preko Bolcmanove konstante, dok je mol definisan zahvaljujući Avogadro konstanti. Nadam se da nastavnici i profesori koji uče našu djecu prate ovakve stvari, te da će stupanjem na snagu ovih definicija i oni promijeniti svoje materijale”, objasnio je Badnjević.

Stabilnost kilograma je od ključne važnosti jer predstavlja temelj za izvođenje mnogih drugih mjernih jedinica. Međutim, mjerenja su pokazala da je u posljednjih sto godina prakilogram izgubio 50 mikrograma svoje težine, što je podstaklo naučnike da pokušaju da razviju novu definiciju kilograma pomoću malene, ali nepromjenjive osnovne jedinice zvane Planckova konstanta.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!