Magazin

Kako uz pomoć ljekovitog bilja zaustaviti kašalj?

Stotinama godina unazad kašalj se liječio čajevima biljaka koje je svaka kuća imala u svojim baštama.

Danas ljekovitog bilja nema kraj svake kuće, ali recepti naših baka i prabaka ostali su zapamćeni. Zahvaljujući savremenoj farmaciji, iz ovih biljaka su izdvojeni ljekoviti sastojci i spojeni su u biljne sirupe, kako bi zajedno omogućili brži prestanak kašlja.

Jagorčevina i timijan su u narodu poznate biljke koje ublažavaju probleme produktivnog kašlja. Spojeni zajedno, ekstrakti ove dvije biljke još efikasnije razređuju gust bronhijalni sekret i olakšavaju iskašljavanje. Timijan ispoljava i protivupalno djelovanje i na taj način doprinosi i ubrzanju oporavka disajnih puteva.

Nasuprot produktivnom kašlju postoji suh, uporan i nadražajni kašalj, koji neke osobe muči i mjesecima. Riješenje se najčešće nalazi u bijelom sljezu koji udružen sa kamilicom ublažava, upravo suhi kašalj. Sluzi korijena bijelog sljeza oblažu sluzokožu ždrijela i na taj način smanjuju iritaciju grla i sam nadražaj na kašalj, dok sastojci kamilice djeluju protivupalno i pojačavaju povoljno dejstvo bijelog sljeza.

Kašalj koji prati pušače, bez obzira na godišnje doba, jeste pušački kašalj i za njegovo olakšanje potrebno je djelovati snažnije, sa više sastojaka. Ekstrakti jagorčevine, timijana, ehinacee, meda, etarskih ulja eukaliptusa i anisa olakšavaju iskašljavanje i pomažu u održavanju zdravlja disajnih puteva. Ujedno, dodatkom vitamina A, E i C jača se imunitet i pomaže regeneracija sluznice disajnih puteva koja je nadražena zbog uticaja duvanskog dima.

Izvor
Srpska Cafe
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!