Društvo

Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletve

Uz intoniranje himne počela je konstitutivna sjednica predsjedništva BiH.

Kako je propisano Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva iz ranijeg saziva zakazuje konstituirajuću sjednicu novoizabranog Predsjedništva.

Konstitutivni sjednicu otvorio je Bakir Izetbegovic dosadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, a nakon je Branko Petrić, predsjednik CIK-a, uručiti sertifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Dodik, Džaferović i Komšić pročitali su i tekst svečane zaklatve, nakon čega su je i potpisali.

Tekst zakletve glasi: “Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Predsjedavajući je nakon toga održao govor.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!