Društvo

Koliko će poskupjeti cigarete od Nove godine?

Od početka 2019. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini

Nove cijene cigareta utvrđene su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2019. godinu, koju je donio Upravni odbor UIO.

Prema toj odluci, na cigarete će se plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakovanje od 20 komada. Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,86 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duvan za pušenje u 2019. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 odsto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini, i ona iznosi 114,40 KM po kilogramu.

Kolike će biti nove cijene cigareta u BiH od januara iduće godine, znaće se tačno nakon 30.

Ukoliko bi se ukupno novo poresko opterećenje prebacilo na krajnjeg potrošača, to bi značilo da će cigarete poskupjeti za 0,35 KM po pakovanju. Međutim, prema iskustvu iz prethodnih godina, proizvođači i veliki distributeri cigareta su u dva ili čak tri navrata u toku godine postepeno dizali cijene. Ono što je obaveza od početka 2019. godine je plaćanje minimalne akcize u iznosu od 2,86 KM po paklici za najjeftiniju cjenovnu kategoriju cigareta. Za cigarete koje budu skuplje biće obračunata i plaćena i veća akciza, iz razloga što se plaćaju dvije akcize po paklici.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje navode da Odluka utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete i duvan u Evropskoj uniji. Podsjećamo, cijeli proces je započeo u 2009. godini početkom primjene Zakona o akcizama u BiH.

U deset mjeseci 2018. godine, po osnovu akciza na cigarete i duvan za pušenje ukupno je prikupljeno 705,3 miliona KM. Poređenja radi, 2009. godine prihod od akciza na cigarete i duhan iznosio je 449,4 miliona KM, 2010. godine 615,9 miliona, a u 2016. godini prikupljeno je ukupno 807,7 miliona maraka.

Izvor
UNO Portal
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!