Kultura

Preminula glumica Radmila Andrić

Prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta Radmila Andrić preminula je u Beogradu u 84. godini, saopšteno je iz pozorišta.

Radmila Andrić rođena je u Beogradu 17. jula 1934. Diplomirala je na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, a član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1965.

Među njene najznačajnije uloge u matičnoj kući spadaju Blanša u predstavi “Tramvaj zvani želja” (1973), Eliza Dulitl u “Pigmalionu” (1969), Džesika u “Prljavim rukama” (1966), Zoja u “Zojkinom stanu” (1982)… kao i uloge koje je odigrala na scenama ostalih beogradskih pozorišta, u predstavama “Pogled s mosta” Artura Milera, “Proces” Franca Kafke, “Beton i svici” Oskara Daviča, “Andora” Maksa Friša, “Bogojavljenska noć” Vilijama Šekspira, “Crnina priliči Elektri” Judžina O”Nila…

Stvaralaštvo Radmile Andrić posebno su obilježile uloge u duodramama “Gospođa Deli ima ljubavnika” (1969) Vilijama Henlija, u režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasija, sa Gojkom Šantićem, “Dogodine u isto vreme” (1978) Bernarda Slejda, u režiji Nikole Jevtića, sa Miodragom Radovanovićem, “Noć i magla” (1988) Danila Kiša, u režiji Boška Dimitrijevića, sa Stojanom Dečermićem, kao i “Dragi moj lažljivče” (1961) Džeroma Kiltija, u režiji Milenka Maričića, sa Mihajlom Viktorovićem, jednoj od najdugovačnijih predstava Ateljea 212 (odigrana je 210 puta, a poslenji put 1995).

Za glumačka ostvarenja i celokupni doprinos pozorišnoj umjetnosti dobila je veliki broj nagrada, kao što su Oktobarska nagrada grada Beograda 1963, Nagrada na festivalu Oktobarski dani u Sarajevu, Sedmojulska nagrada 1990. te posebno priznanje Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2008).
Zlatnu arenu na festivalu u Puli Radmila Andrić osvojila je 1969, ulogom u filmu “Moja strana sveta” reditelja Vlatka Filipovića.

Radmila Andrić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u srijedu 28. novembra u 14.30 sati.
Komemoracija će se održati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu istog dana u 12 časova.

Izvor
Srpska cafe
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!