Privreda

Entiteti dogovorili raspodjelu 165 miliona KM prikupljenih povećanjem akciza

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovne (UIO) na današnjoj sjednici održanoj u Banjoj Luci postigao je privremenu odluku o raspodjeli prihoda od putarine, odnosno od akciza na gorivo.

Zaključno sa sutrašnjim danom bit će raspoređeno ukupno 165 miliona KM i to će biti raspodijeljeno tako da će Federaciji BiH pripasti 59 posto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 posto, a Brčko distriktu dva posto i to je stari omjer raspodjele, iako je FBiH prethodno tražila veći procenat prikupljenog novca.

Loading...

Ova sredstva raspodjeljuju se s posebnog podračuna Jedinstvenog računa prihoda koji su prikupljeni od 1. februara 2018. godine. Od tog datuma u primjeni je izmjena i dopuna Zakona o akcizama, a na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litru derivata koji se proda na tržištu BiH. 

U pitanju su namjenska sredstva za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Takođe, na današnjoj sjednici u Banjaluci podržane su izmjene Zakona o akcizama kojim je predviđeno uvođenje moratorija na daljnje povećanje akciza na cigarete u sljedeće tri godine, o čemu će dalje odlučivati Vijeće ministara BiH.

Prema važećim zakonskim odredbama propisano je da se akcize na duvan povećavaju svake godine, minimalno 15 feninga po pakovanju cigareta.

Tokom rasprave istaknuto je da su raspodjelom namjenskih sredstava od cestarina stvoreni uvjeti da entitetska preduzeća nastave izgrdanju autocesta i ispunjavaju svoje obveze prema kreditorima.

Članovi UIO razmatrali su danas informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini. 

Direktor UIO upoznao je članove UO da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri miliona KM s nekoliko računa Uprave te da to stvara probleme u radu, jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa.

UO UIO nije danas dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akciza na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(klix.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!