Društvo

Finansirani sistematski pregledi za 1.105 sportista

Grada Banja Luka je u ovoj godini finansirao ukupno 1.105 sistematskih pregleda sportista seniora.

Po prvi put ove godine, Grad je finansirao dva obavezna sistematska pregleda u sportovima kojim je to propisano važećim pravilnicima matičnih sportskih saveza.

-Prvim sistematskim pregledom obuhvaćeno je oko 700 sportista starijih od 18 godina, i oko 500 sportista koji imaju drugi sistematski pregled u toku takmičarske sezone – kazao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

Budžetom Grada Banja Luka za 2018. godinu, odnosno, u okviru Programa razvoja sporta grada Banja Luka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2018. godinu, planirana su sredstva u iznosu do 40.885 KM za učešće u finansiranju zdravstvene zaštite sportista amatera u skladu sa važećim zakonskim propisima.

-U sistematski pregled sportista seniora uključen je ljekarski pregled specijaliste medicine sporta, antropometrijska mjerenja, laboratorijske analize, EKG i spirometrija. Pregledi su obavljeni u Zavodu za medicinu rada i sporta Republike Srpske koja je i jedina ovlaštena ustanova za obavljanje sistematskih pregleda sportista na teritoriji Republike Srpske – naveo je Banjac.

Kako je istakao, Gradska uprava je finansiranjem drugog obaveznog sistematskog pregleda sportista u sportovima kojima je to propisano njihovim sportskim pravilima pokazala da je zdravstvena zaštita sportista prioritet i što je imalo dosta odjeka među sportistma i sportskim radnicima.

-Stoga, neophono je da se Programom razvoja sporta grada Banja Luke sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2019. godinu planiraju sredstva za sistematski pregled 1.360 sportista seniora, čime će biti obuhvaćen i sistematski pregled 100 sportista seniora (starijih od 18 godina) iz 2018. godine, koji nisu bili u evidenciji Zavoda za medicinu rada i sporta RS – zaključio je Banjac.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!