Društvo

MUP Srpske: Prije iznošenja stavova u javnost potrebno se prvo informisati

Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zahvalilo je Delegaciji EU na interesovanju koje pokazuju za aktivnosti ovog ministarstva u vezi sa slučajem Davora Dragičevića, ali i poručilo da je trebalo prvo da se informišu pa onda da iznose bilo kakve stavove u javnost.

U odgovoru iz MUP-a Srpske upućenom šefu Delegacije EU Lars-Gunar Vigemarku ističe se da su policijski službenici lišili slobode Davora Dragičevića zbog dokumentovanja krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti jer mu se u više navrata pokušao uručiti poziv za saslušanje koji je on odbio.

“Nakon pritvaranja, Davor Dragičević je na lični zahtjev upućen na ljekarski pregled u Univerzitetski-klinički centar u Banjaluci gdje su nadležni ljekari konstatovali da nema svježih traumatskih povreda što je i navedeno u ljekarskom nalazu”, ističe se u odgovoru MUP-a Srpske, upućenom juče Vigemarku.

Iz MUP-a su informisali Vigemarka da je nekoliko osoba privedeno u Policijsku upravu Banjaluka s ciljem dokumentovanja krivičnih djela, jer su počinili prekršaje po zakonu o javnom redu i miru.

U odgovoru iz MUP-a Srpske naglašavaju da su pripadnici policije Srpske tokom jučerašnjih aktivnosti postupali u skladu sa zakonima i Članom 37 paragraf tri Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Sve aktivnosti, ističu iz MUP-a Republike Srpske, preduzete su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Takođe, iz MUP-a Srpske informisali su Vigemarka i da je jedan policijski službenik fizički napadnut tokom jučerašnjih aktivnosti dok je preduzimao službene mjere i radnje, o čemu je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

U odgovoru je navedeno da policija nije privela novinara Vladimira Šuška, kako su to objavili pojedini mediji, niti je bilo namjere da se ugrozi novinarsko pravo na izvještavanje.

Iz MUP-a su ponovili da su sve aktivnosti policijskih službenika, koje su juče preduzete, bile u skladu sa zakonom i uz puno poštovanje prava građana.

Iz Delegacije EU juče je saopšteno da budno prate razvoj situacije u Banjaluci i apeluju da svi ostanu mirni i uzdrže se od nasilja.

Ističući zabrinutost povodom situacije u Banjaluci od jutros, iz Delegacije EU u BiH navode da su zatražili od MUP-a Republike Srpske “hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom `Pravda za Davida`”.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!