Hronika

Ukinuta kazna Markoviću za napad na ženu, novo suđenje

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je Slobodan Marković (57) iz Banjaluke osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović i predmet je vraćen na novo suđenje.

Sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović kazala je da je presuda ukinuta nakon što je vijeće uvažilo žalbe odbrane optuženog. Istakla je da će ovaj predmet biti vraćen banjalučkom Okružnom sudu na novo odlučivanje, ali nije navodila detalje zbog kojih je presuda ukinuta.

Loading...

Markovićev advokat Miljkan Pucar u žalbi je ranije istakao da se u ovom slučaju ne radi o pokušaju ubistva.

– Ovdje je počinjen veliki broj povreda sudskog postupka i učinjena nepravda prema optuženom. Ništa što mu ide u prilog u prvostepenoj presudi nije uzeto u obzir, a prihvaćene su sve teze Tužilaštva. Marković ne bježi od odgovornosti i nesporno je da je žena povrijeđena, ali on nije imao namjeru da je ubije. Da bi se utvrdila prava istina, potrebno je ukinuti presudu i predmet vratiti na novo suđenje – kazao je ranije Pucar.

Marković je istakao da se kaje zbog svega i da nema riječi koje bi mogle izraziti njegovo žaljenje. Tužilaštvo je, s druge strane, u ovom slučaju tražilo oštriju kaznu.

Markovića terete da je Keserovićevu napao 5. decembra 2016. godine u podzemnoj garaži u banjalučkoj ulici Svetozara Markovića. Navodi se da je zločin isplanirao i pod točak njenog “pežoa 308” postavio komad drveta kako ne bi mogla pokrenuti vozilo. Napao ju je i brutalno pretukao drvenom palicom dugom 73 centimetra koja je bila obložena najlonom. Pokušao ju je ugurati u vozilo, ali nije uspio, pa joj je stao nogom za vrat i nastavio da je tuče klečeći na njoj.

Uhvatio je za vrat i zavezao joj je platno preko usta da ne bi vikala, ali ga je ona skinula i počela da doziva u pomoć. Njenu vrisku čuo je komšija Nemanja Čigojević i advokat Darko Kremenović, koji su slučajno naišli. On je tada počeo da bježi, ali su oni uspjeli da ga savladaju i zadrže do dolaska policije. Marković je bivši direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Pritvor

Slobodan Marković je nakon zločina pritvoren, a odlukom Vrhovnog suda RS pušten je iz pritvora u decembru prošle godine. Banjalučko Okružno tužilaštvo nezadovoljno je ovom odlukom i ukazali su da će to izazvati strah stanovnika Ulice Svetozara Markovića u kojoj je napadnuta žena. Brojne stanovnice te ulice su to i potvrdile i rekle da ih je strah.

Iz Vrhovnog suda RS su kazali da je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava optuženog na ličnu slobodu, te da su razmatrajući sve dokaze utvrdili da nema okolnosti koje ukazuju da bi puštanje na slobodu Markovića predstavljalo stvarnu prijetnju narušavanju javnog reda.

(glassrpske.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!