Politika

Košarac: SNSD će tražiti postavljanje zastava RS i u zgradama Parlamenta BiH i Savjeta ministara

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražiće postavljanje zastava Republike Srpske u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, potvrdio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

“Smatram da u svim institucijama Bosne i Hercegovine treba biti vidljiva zastava RS. To je ustav jasno precizirao u dijelu koji kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Smatram da se mi koji dolazimo iz RS identifikujemo sa zastavom Republike Srpske koja ne vrijeđa nikoga u BiH”, rekao je Košarac.

Loading...

On očekuje da će član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović uskoro otvoriti pitanje isticanja zastave RS te da će to poslije učiniti i sav SNSD-ov kadar koji bude participirao u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Očekujem da će na nivou zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH to pitanje definisati i da će u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, gdje su zastave BiH, biti istaknuta i zastava RS”, kazao je Košarac.

Istakao je da pitanje isticanja zastave RS u državnim institucijama nije samo stav člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, već je to stav svih političkih predstavnika koji dolaze s teritorije Republike Srpske. Kako kaže, vjeruje da će se to pitanje otvoriti i na Savjetu ministara BiH, odnosno da će budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija to tretirati na adekvatan način.

Što se tiče formiranja Savjeta ministara BiH, Košarac očekuje da će Dodik u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obaviti konsultacije sa strankama koje imaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji imenuje predsjedavajućeg, ministre i zamjenike u Savjetu ministara BiH.

Staša Košarac
Staša Košarac

“Za nas iz RS važno je da je izborni pobjednik SNSD. Smatramo da je najproduktivnija ona vlast koja je sačinjena na nivou BiH od izbornih pobjednika u FBiH i RS. Očekujemo da će se unutar FBiH definisati ko su izborni pobjednici i koji imaju kvalifikovanu strukturu na nivou BiH. Kada se to pitanje definiše u FBiH onda ćemo vidjeti u kojem pravcu ćemo ići kada je riječ o konstituisanju vlasti na državnom nivou”, rekao je Košarac.

Zastupnik Ujedinjene Srpske u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić nedavno je kazao kako nijedna bošnjačka politička stranka još uvijek nije održala sastanak sa SNSD-om u vezi s formiranjem vlasti. Ovu informaciju potvrdio nam je i Košarac dodajući da je SNSD sjeo za pregovarački stol samo s HDZ-om.

“Nije bilo sastanaka s drugim političkim strukturama koje su dominantno izabrane u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH”, zaključio je Košarac.

Izvor
Klix.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!