Politika

Plate parlamentaraca u BiH među najvećim u regionu

Dok se još uvijek ne zna ko će formirati vlast na državnom nivou i kako će funkcionisati državni parlament, plate izabranih zvaničnika i dalje su visoke, naročito kada se u obzir uzme region. Tako, u odnosu na Srbiju poslanici i delegati u Parlamentu BiH imaju i četiri puta veća primanja nego poslanici u Narodnoj skupštini Srbije.

Primanja visoka, donesenih zakonskih akata malo, piše u svojoj analizi portal N1. Novi saziv Predstavničkog doma državnog Parlamenta nije još uvijek započeo sa radom. A moraće mnogo bolje da radi, nego što je to radio prethodni saziv. Za četiri godine mandara usvojeno je 60 zakona, a odbijeno 59. I od tih 60 usvojenih Zakona, radi se uglavnom o dopunama već postojećih zakonskih akata, odnosno za četiri godine doneseno je 14 novih Zakona

Loading...

“Ako napravimo komparaciju njihovih ukupnih plaćanja i primanja, među najlaćenijim su u regiji, a definitivno su najneučinkovitiji u regiju jugoistočne Evrope”, kazao je Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa.

No i pored toga što je rad u Parlamentu BiH za protekle 4 godine ocjenjen ispod prosjeka, plate izabranik zvaničnika su redovne i u odnosu na region velike. Svaki poslanik i delegat u Parlamentu u startu ima 4.500 hiljade KM, a doseže i do 7 hiljada. Kada upoređujemo sa regijom, poslanici u hrvatskom saboru imaju manja primanja iako je ta zemlja već u EU i prosjek plate je u odnosu na BiH veći za 800 KM. U Srbiji je plata poslanika četiri puta manja u odnosu na BiH, Crne Gore i Makedonije do 3 puta.

“CCI je predlagao kroz naša monitoring izvješća, da se pokuša postići dogovor da se njihove plaće ili njihova ukupna primanja svedu na europski standard, a to bi bilo otprilike 3 do 3 i po prosječne plaće uposlenih u BiH i kada se oni budu zalagali i više radili, kada građani budu osjećali efekte njihovog rada, onda bi samim tim rasle i njihove plaće, odnosno ukupna primanja. Nažalost oko toga nije bilo dogovora”, rekao je Ćavar.

Za 57 izabranih delegata i poslanika, izdvojilo se blizu 3 i po miliona konvertibilnih maraka, a pored plata tu se ubraja topli obrok, odvojeni život, prevoz, telefon. Bosna i Hercegovina sama po sebi troši ogromna sredstva. 15 milijardi će biti potrošeno do kraja godine

“Na plate se izdvaja preko 3,2 milijarde KM. Od toga je 80% policija, sudstvo, odvbrana, obrazovanje. Do 20% su izvršni i zakonodavni organi”, rekao je Maid Cero iz CPI-ja.

Zanimljivo je da je pred ovogodišnje izbore Centar za zastupanje građanskih interesa uputio strankama upitnik koji su planovi i politike prikupljanja i trošenja javnog novca. Od 20 političkih partija, samo pet je dalo odgovore.

Izvor
N1
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!