Politika

Boris Jerinić zamjenik gradonačelnika Doboja

Skupština grada Doboja izabrala je danas Borisa Jerinića za zamjenika gradonačelnika Doboja, nakon neopozive ostavke Dejana Starčevića.

Za izbor Jerinića glasalo je 28 od 31 odbornika, a tri odbornika SP-a bila su protiv.

Loading...

Šef Kluba odbornika SNSD-a Sanja Vulić rekla je da su iz te stranke podržali Jerinića, kako bi se on uveo u administrativne poslove pred nastupajuće izbore za gradonačelnika, za čiju kandidaturu je dobio podršku SNSD-a, s ciljem ekonomskog osnaživanja ove lokalne zajednice, a prema dogovoru predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i nekadašnjeg gradonačelnika Obrena Petrovića.

Vulićeva je precizirala da taj dogovor ne predstavlja i formiranje nove skupštinske većine u Doboju.

Odbornik SP-a Vedran Gligorić rekao je da izbor Jerinića nije ekonomsko opravdan, s obzirom da je nezavisni kandidat za gradonačelnika na prijevremenim izborima 17. februara.

Gligorić je naveo da je dobojski Odbor SP-a sinoć donio odluku da predloži svog kandidata za gradonačelnika, o čemu će se izjasniti vrh ove partije, a kao moguće kandidate, između ostalih, naveo je Srđana Todorovića i Nebojšu Lukića.

Odbornik PDP-a Slobodan Vasiljević rekao je da je ova stranka odustala od kandidature svog člana za gradonačelnika Doboja.

Skupština grada usvojila je danas budžet za 2019. godinu u iznosu od 42.385.000 KM, koji je za tri odsto manji nego planirana sredstva u ovoj godini.

U ukupnim budžetskim sredstvima, poreski prihodi čine 40 odsto, neporeski 22 odsto, primici od nefinansijske, finansijske imovine i zaduživanja 38 odsto.

Za otplatu kredita u narednoj godini planirano je 3.877.000 KM.

Doznake na ime socijalne pomoći planirane su u iznosu od 3.240.000 KM i za 20 odsto su veće nego u tekućoj godini, dok su grantovi za 17 odsto manji i planirani su u iznosu od 6.436.000 KM.

Utvrđena je stopa za oporezivnje nepokretnosti u visini od 0,20 odsto, izuzev za nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnosti i koja iznosi 0,10 odsto.

Predsjednik Skupštine grada Doboj Murvet Bajraktarević pozdravio je političko približavanje Doboja i Banjaluke, navodeći da od republičkih vlasti očekuje da se ovom gradu vrati zemljište nekadašnje zemljoradničke zadruge, kako bi se formirala neophodna industrijska zona.

Odbornici su usvojili odluku da 400.000 KM bude prebačeno na račun Gradske toplane, na ime isporuke toplotne energije domaćinstvima za period od 6. do 14. oktobra.

Građani koji su izvršili uplatu Toplani za taj period biće u pretplati.

Odbornici su utvrdili da je ekonomska cijena usluga Javne predškolske ustanove “Majke Jugović” za narednu godinu 322 KM, kao i ove godine.

Odbornik PDP-a Slobodan Vasiljević najavio je da će se zalagati da u narednom periodu bude smanjen iznos od 161 KM, kojim roditelji učestvuju u ekonomskoj cijeni, te da se za umanjeni iznos optereti grad koji subvencioniše preostali iznos.

Za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva mjesnim zajednicama će biti doznačeno po 1.000 KM, a po zahtjevu savjeta mjesne zajednice upućenom gradonačelniku.

Od 23. novembra 11 odbornika dobojskog SDS-a djeluju u lokalnoj skupštini kao samostalni, odlučeno je nakon sjednice Kluba odbornika SDS-a sa tadašnjim gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem, koji je preuzeo mandat poslanika u parlamentu BiH.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!