Magazin

Kako im pomoći: Zbog petardi psi mogu doživjeti srčani udar

Počelo je najljepše doba godine za nas, ali najgore za naše ljubimce. Ulicama već odzvanjaju petarde, a psi i mačke tresu se od straha. Strah im ne možete potpuno ukloniti, ali ga možete ublažiti.

Zamislite da vaš svakodnevni mir, ritam i rutinu iznenadno prekinu glasne eksplozije i miris paljevine? Sigurno biste postali nemirni i uplašeni. Jednako tako i naši četveronožni ljubimci proživljavaju ovo praznično vrijeme. Zbog straha od pucnjave skrivaju se, drhte i odbijaju izlazak vani.

Loading...

Jeste li znali da godišnje više o 5.000 pasa i mačaka ugine zbog petardi!?

Svaki drugi pas ima fobiju od snažnih zvukova, psi imaju izuzetan sluh, dva puta osjetljiviji od ljudskog i oni mogu uloviti frekvencije koje su van našeg domašaja i mogu bolje razlikovati zvukove, pa nije čudo da grmljavina i eksplozije mogu imati razarajući uticaj na njih i njihovo ponašanje.

U Italiji je još od 2011. u mnogim gradovima, u Torinu, Milanu, Veneciji, na primjer, zabranjeno bacanje petardi, a kazne idu i do 500 eura.

Univerzalni savjet za rješavanje strahova od pucanja ne postoji. Kako bi našim najboljim prijateljima olakšali ovo neuobičajeno bučno i stresno vrijeme, navešćemo nekoliko savjeta stručnjaka.

Kako pomoći psima za vrijeme pucanja petardi?

  1. Nikud bez povodca. Iako je možda naučen hodati bez povodca, ne preporučuje se u ovo vrijeme ići bez njega. Pas u panici nije sposoban slušati. Na ovaj način ćete spriječiti bježanje i mogućnost veće nezgode.
  2. Izbjegavajte večernje šetnje. Što se dan bliži kraju, to je pucnjava petardi češća i intenzivnija. Bljeskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izaziva veliki stres kod pasa. Obavite jednu dnevnu dužu šetnju kako bi zadovoljili njegovu dnevnu potrebu kretanja.
  3. Dozvolite mu da boravi u vašoj blizini. Ako pas neprestano traži, pustite ga da se smiri uz vas. Mnogi se primire dok se smjeste pored svojih vlasnika na kauču ili krevetu.
  4. Premjestite obroke u ranije termine. Ukoliko ne žele jesti, moguće da je u pitanju stres i strah. U ovo vrijeme, slobodno mu prebacite obroke u popodnevne sate.
  5. Nemojte ga kažnjavati. Svaki pas se razlikuje u reakcijama na pucnjavu petardi. Neki su tihi i preplašeni, a neki panično laju i ne ponašaju se uobičajeno. Važno je ne vikati i dodatno ih plašiti, već ih pokušajte smiriti uz igračke ili omiljene poslastice.
  6. Spustite roletne, navucite zavjese. U prostorijama u kojima najviše borave potrudite se izolovati ih na najbolji mogući način. Spustite roletne, navucite tamne zavjese kako bi spriječili bljeskove, pojačajte TV ili upalite umirujuću glazbu.
  7. Lijekovi za smirenje. Ako petarde stvaraju toliko veliki strah i fobiju kod vaših četveronožaca, najbolje da potražite savjet veterinara koji lijek koristiti za smirenje. Postoji veliki izbor lijekova na biljnoj bazi. Nemojte davati lijekove na svoju ruku bez konsultacija sa veterinarom!

Izvor
24sata.hr
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!