Privreda

Privredna komora RS: Neprihvatljivo poskupljenje struje

Poskupljenje struje u Republici Srpskoj, i to već od 1. januara 2019. godine, može imati dalekosežne negativne refleksije na poslovanje i poslovne odluke preduzeća, njihove ugovorne odnose i planove, upozorila je Privredna komora RS koja je zatražila hitan sastanak sa predstavnicima vlasti RS kako bi se sagledale negativne posljedice i pronašlo povoljnije rješenje.

Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru RS, Radovanu Viškoviću, kao i resornim ministarima i generalnom direktoru Elektroprivrede RS inicijativu za održavanje hitnog sastanka u vezi sa prijedlogom poskupljenja električne energije u Srpskoj, koje je za privrednike apsolutno neprihvatljivo.

Privredna komora RS saopštila je danas da je suočena sa velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o prijedlogu poskupljenja električne energije u Srpskoj, kao i sa zahtjevima za hitnu reakciju prema nadležnima u vezi sa ovim prijedlogom.

Iz Komore naglašavaju da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti sa prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, koji je definisan kao „Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske sa ciljem povećanja plata“.

“Povećanje cijene električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59 odsto do 16,92 odsto u zavisnosti od kategorije potrošnje (110 kV, 35 kV i 10 kV), nesumnjivo će negativno uticati na konkurentnost naše privrede, jer je upravo dosadašnja cijena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će poskupljenje struje anulirati efekte drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u Srpskoj, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka naše privrede.

“Povećanjem cijene električne energije šalje se negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog dosadašnje cijene električne energije, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u Republici Srpskoj, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja”, navode iz Komore.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!