Društvo

PROSVJETARIMA UVEĆANE PLATE Mišić: To je prvi korak ka izjednačavanju sa ostalim budžetskim korisnicima

Nastavnicima i ostalim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i kulture u RS na radnim mjestima sa visokom stručnom spremom od Nove godine plate su uvećane za najmanje osam odsto.

Vlada RS je, naime, uoči Nove godine dopunila Odluku o utvrđivanju cijene rada i povećala cijenu rada za ove radnike na 108 KM, te time omogućila povećanje plata u obrazovanju i kulturi, a ta odluka je stupila na snagu 1. januara. Cijena rada za budžetske korisnike u Srpskoj je, inače, 100 maraka.

Time se krenulo i ka izjednačavanju plata zaposlenih u ovim oblastima sa platama ostalih budžetskih korisnika, a što bi trebalo da se postigne do 2022. godine.

To je predviđeno i Memorandumom koji su u decembru 2017. godine potpisali Vlada RS i Savez sindikata RS, a kojim je preciziran način povećanja plata da bi se došlo do tog izjednačavanja.

Po podacima Vlade, veće plate dobiće oko 13.500 zaposlenih u prosvjeti i kulturi. Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić očekuje da radnici ovo uvećanje dobiju u februaru, sa isplatom januarske plate.

– To je prvi korak ka izjednačavanju plata, a prosvjetni radnici očekuju, svakako, da u ovoj godini dobiju i još jedno uvećanje plata, sve u skladu sa Memorandumom koji smo potpisali – kaže Mišićeva.

Ona ističe i da je sindikat očekivao da će se do uvećanja plata doći kroz izmjene zakona o platama u ovoj oblasti, odnosno izmjene koeficijenata, ali da je Vlada, vjerovatno, to uradila na ovaj način da bi se ispoštovao dogovor da se plate povećaju već od Nove godine.

– To je odluka Vlade u kojoj nije učestvovao sindikat, ali cijenim da je to bila brzina, jer zakon treba da usvoji Narodna skupština RS, a to se ne bi stiglo. Pravo je Vlade da to uradi, a prosvjetnim radnicima je svakako najvažnije da dobiju uvećanu platu. Ali, isto tako, činjenica je i da to treba uraditi kroz zakon o platama u kojem treba uvećati koeficijente. Očekujem da će sindikat i resorno ministarstvo na tome uskoro raditi – kaže Ranka Mišić.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragana Gnjatić podsjeća da je ovaj sindikat tražio da se povećanje plata odnosi na sve zaposlene u obrazovanju i kulturi, a ne samo one sa visokom stručnom spremom, te da se to uradi kroz zakon o platama.

– Pozdravljamo povećanje, a nadam se da ćemo nastaviti da radimo na ovome – kaže Gnjatić.

Podsjeća i da zaposleni u prosvjeti i kulturi u RS od 2008. godine imaju manje platne koeficijente i plate u odnosu na ostale korisnike budžeta.

Izvor
srpskainfo / Valentina Mišljenović
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!