Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Novi planovi za škole i bolnice u Republici Srpskoj

Osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj u ovoj godini čekaju ozbiljni projekti sanacija i rekonstrukcija, kaže za ATV predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik poručuje da će škole biti jedan od prioriteta na putu razvoja Srpske.

Prethodnih godina izgrađene su nove škole i fakulteti, radilo se na obnovi studentskih domova i starih neuslovnih škola, ali ostalo je još posla, kaže Dodik.

“Ove godine krećemo sa jednom opširnom akcijom da u naredne dvije tri godine obnovimo sve osnovne škole po standardu koji će biti na ponos i roditeljima i đacima. Da ne dozvolimo više da djeca idu u tako ohabane prostorije sa lošim sanitarnim čvorovima i bilo čemu drugom. To će i roditeljima i djeci dati zadovoljstvo da borave tamo”, kaže Dodik.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da će većinu posla finansirati iz budžeta Srpske, a dijelom i kroz projekte sa međunarodnim organizacijama.

“Budžetom RS za 2019. godinu, planirane su investicije što se tiče škola, znači osnovnih i srednjih škola. Mi i dalje nastavljamo investiranje kako u sanacije, adaptiranje rekonstrukcije tako i obnove škola. Ono što budemo dijelom sredstava obezbjeđivali, obezbjeđivaćemo kao Vlada RS a dio sredstava ćemo realizovati kroz projekte energetske efikasnosti”, kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Srpske.

U ovoj godini jedan od prioriteta su i zdravstvene ustanove. Banjalučki Univerzitesko klinički centar za koju godinu moći će da parira najsavremenijim svjetskim zdravstvenim centrima, poručuje Dodik. Uskoro će i dugogodišnji problem parking mjesta i gužvi postati prošlost, jer će se graditi parking garaže. Tu nije kraj, kažu iz UKC-a.

“Naravno imamo zajednički plan da napravimo rekonstrukciju ginekologije i porodilišta, da napravimo garaže, da preselimo psihijatriju. Da napravimo ovdje Medicinski fakultet i školu, znači jednim zajedničkim trudom i radom i podrškom i Republike i grada i Univerzitetsko kliničkog centra ćemo da napravimo ovdje da kažem, jedan medicinski kompleks”, kaže Vlado Đajić, direktor UKC-a RS.

“Sada ćemo u ovoj godini otpočeti završiti drugi dio kliničkog centra, pedijatrije i ostali dijelovi. Izgradnju tamo fakulteta i srednje škole na Paprikovcu. To će biti jedna ozbiljna priča, ozbiljan kompleks koji će se završiti u narednim godinama”, poručuje Dodik.

Proteklih godina gradile su se bolnice, obnavljali domovi zdravlja u brojnim gradovima i opštinama u Srpskoj, od rekonstrukcije UKC-a do izgradnje bolnica u Bijeljini i Istočnom Sarajevu. U planu su bolnice u Doboju i Nevesinju. Što se prosvjete tiče, samo na području Banjaluke u ovoj godini radilo se na obnovi 19 škola.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button