Magazin

Recepti naših starih: Klasje u šoljici

Naše bake pravile su veoma zdrave čajeve od zrnja raznog žita, a tek danas nauka je potvrdila da oni mogu da pomognu i u liječenju najtežih bolesti.

Priča o čaju vraća nas i u vremena kada su naše bake spremale prirodne i izuzetno zdrave napitke od žitarica poštujući samo tri važna pravila – da žitarice moraju da budu čiste, pravilno pržene i adekvatno čuvane. Najbolje ih je pripremiti u posudi od lijevanog gvožđa, jer ravnomjerno raspoređuje toplotu, i držati u dobro zatvorenim posudama, jer brzo gube svojstva.

Loading...

Pšenični čaj

Pšenicu ispirati pod jakim mlazom vode, osušiti na papiru i pržiti u prethodno zagrijanoj posudi, neprestano miješajući drvenom varjačom, sve dok zrna ne počnu da pucketaju i skaču, a čaj praviti tako što ovako pripremljena zrna treba preliti vrelom vodom i kuhati 25 minuta. Kod serviranja, prvo pšenicu razrijediti u šoljice i onda sipati čaj. Može da se doda i limun, za liječenje prehlade i gripa, ili da se zasladi medom, ili javorovim sirupom.

Izuzetno bogat vitaminom B – kompleksa, pšenični čaj koristi kod:

– artritisa
– reumatske groznice
– prehlada i gripa
– virusnih infekcija
– nekih malignih oboljenja
– izbacivanje toksina
– zagrijavanje tijela

Kukuruzni čaj

Skinuti zrna sa 2 veća klipa kukuruza, peći ih na 160 stepeni stalno miješajući dok ne izgube svu vlagu i ne dobiju zlatnu boju, pa ih staviti u provrelu vodu, poklopiti i kuhati 40 minuta, a onda pojačati vatru i kuhati još 10 minuta. Čaj sipati u šoljice, sa nekoliko zrna kukuruza. Sadrži veoma korisne grupe vitamina A, B i C, supstance tiamin, riboflavin, niacin, kao i kalcijum i željezo. Pomaže kod:

– anemije
– zatvora
– razdražljivosti
– glavobolje
– migrene
– upale bešike
– odstranjivanja toksina

Ječmeni čaj

Ječam oprati, osušiti, staviti u već zagrijanu posudu i pržiti na suho, stalno miješajući drvenom varjačom, sve dok ne poprimi zlatnu boju pa ga sipati u prevrelu vodu, poklopiti i kuhati 15 minuta i ostaviti da odstoji još 5 minuta, a zatim sipati u šolje zajedno sa ječmom. Med i limun mogu da se dodaju za ublažavanje upale grla, a kašičicamorske soli za ispiranje grla. Ječmeni čaj je bogat biljnim vlaknima, vitaminom B, tiamimom, riboflavinom, niacinom, bjelančevinama, kalcijumom, željezom i hordeninom i jako je cijenjen zbog ljekovitih svojstava kod:

– sniženja holesterola
– „peglanja“ glukoze u krvi
– hemoroida
– upale artritisa
– post hemoterapije
– prehlade, gripa i zapušenog nosa
– iskašljavanja
– astme i bronhitisa
– snižavanja temperature
– ispiranja bubrega

Pirinčani čaj

Pirinač oprati, osušiti i staviti da se prži u već zagrijanoj posudi, neprestano miješajući do zlatne boje, pa staviti u provrelu vodu i kuhati na laganoj vatri 20 minuta, a zatim ostaviti poklopljeno još 3 minute. Ne cijediti ga, već zajedno sa pirinčem sipati u  šolju. Za liječenje stomačnih tegoba, može da se doda malo soli i par kapi tamarija, a protiv glavobolje prstohvat mljevenog čilija. Pirinčani čaj sadrži obilje vitamina B, minerala i vlakana koji su neutralizatori želučane kiseline i pije se kod:

– stomačnih smetnji
– zaustavljanja proljeva
– čišćenja crijeva
– depresije
– glavobolje
– regulisanja temperature tijela
– menstrualnih tegoba
– jačanja zuba, kostiju, noktiju i kose
– sprječavanja putne mučnine
– podmlađivanja i okrepljenja

Izvor
Aura
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!