Politika

Udruženje Srba iz Hrvatske: Zahvaljujući Republici Srpskoj Srbi su opstali na ovoj teritoriji

Udruženje Srba iz Hrvatske, u ime nekoliko stotina hiljada izbjeglih i prognanih Srba iz bivše Republike Srpske Krajine i Hrvatske, čestitalo je Srpskoj 9. januar – Dan Republike, sa željom da sačuva svoju teritoriju i narod.

“Znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve njene stanovnike”, naglašava se u čestitki.

Iz Udruženja navode da je Republika Srpska od osnivanja prošla težak period osporavanja, ali je od svega toga bila jača volja i ljubav naroda opredijeljenog da očuva njene institucije i snagu.

Oni ističu da je, zahvaljujući Republici Srpskoj, srpski narod opstao na ovim prostorima i sačuvao identitet i slobodu.

“Želja nam je da u narednim godinama još više oživi privredu, izradi infrastrukturu, ojača obrazovni sistem, očuva kulturnu baštinu i sve snage usmjeri na demografsku politiku”, ističe se u čestitki, koju je potpisao generalni sekretar ovog udruženja Milojko Budimir.

Udruženje očekuje da će najavljena deklaracija Srbije i Republike Srpske ići u tom pravcu na dobrobit srpskog naroda jer bi tako i prognani Srbi iz Hrvatske konačno mogli da riješe brojne probleme sa kojima se decenijama susreću.

Srbi iz Hrvatske ističu da su zahvalni narodu Republike Srpske koji im je pritekao u pomoć u vrijeme njihovog progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih krajeva BiH morali da napuste vjekovna ognjišta.

“Zahvalni smo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović koji i dalje pomažu našem prognanom narodu ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Srbiji i stalno pronalaze riječi koje su melem za naše rane”, dodaju iz ovog udruženja.

Oni navode da bez pomoći Republike Srpske i njenog naroda ne bi bilo ni najveće duhovne i kulturne manifestacije Srba iz Hrvatske – “Krušedolskog sabora” svake godine posljednje subote u maju kod Manastira Krušedol na Fruškoj gori, povodom progona Srba iz Zapadne Slavonije u akciji “Bljesak”.

Republika Srpska danas slavi 27. rođendan.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!