Politika

Vojna neutralnost definitivan stav Republike Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je definitivan stav Republike Srpske vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez i da očekuje da tome ostanu privrženi i predstavnici Srpske u Savjetu ministara.

Komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsjedništvu BiH da prihvati nacionalni godišnji program za NATO, Dodik je istakao da je sa tim pismom upoznat iz medija i da je briga Amerikanaca za situaciju u BiH kontinuirana.

“Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez”, rekao je Dodik Srni.

On je ponovio da je u pogledu NATO-a i Akcionog plana za članstvo /MAP/ stav Srpske i njegov lično privrženost Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

“Očekujem i od predstavnika Srpske u Savjetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka vrsta druge odluke bila bi protiv interesa Srpske i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

On je dodao da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO-om i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtjevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

“Pozivanje na neke ranije donesene odluke su potpuna konfuzija. Ako su donesene odluke zašto traže nove. U svakom slučaju novih odluka koje podrazumijevaju približavanje NATO-u neće biti zato što Srpska i srpski narod iz razloga koji smo ranije objasnili, prvenstvo što nas je NATO bombardovao i što su nam nanijeli ozbiljne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu, ne može da prihvati članstvo u tom savezu”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, ni Komisija za NATO integracije koja se bavila ovim pitanjem nije završila svoj posao.

“Sve je to konfuzno. Pozivanje Pompea na ranije donesenu strategiju spoljne politike BiH koju je usvojio Mladen Ivanić nije argument jer strategija nije pravno obavezujuća”, kaže Dodik.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!