Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Uspjeh: Uspješno!

Već sama činjenica da iza ovog projekta stoji HBO, dovoljna je da zaintrigirira. Kada tome dodate da je u pitanju zaista dobro napravljena “domaća” kriminalistička serija, nema niti jednog razloga da se ne udubite u svih šest epizoda, kao hipnotisani ponavljajući onu mantru “Konačno smo postali sv(ij)et”…

Scenario koji je napisao Marjan Alčevski pobijedio je na konkursu “HBO First Draft“, među još 446 pristiglih radova, raspisanom za seriju čija bi se radnja dešavanja na području Adria regije. Bilo je to prvi put da HBO organizuje nešto slično, pa je razumljivo što je njihova inicijativa pobudila ogromno interesovanje.

I, eto, tu negdje oko početka godine Gospodnje 2019-te, imali smo priliku da se uvjerimo u to šta je urađeno. I, mora se reći – “kapa dole!”.

Četvero ljudi iz različitih socijalnih miljea, igrom sudbine, budu upleteni u ubistvo sina lokalnog “kontroverznog novokomponovanog biznismena”. Jedan od njih je poznati arhitekta, koji treba da bude glavni u predstojećem velelepnom, ali takođe kontroverznom građevinskom poduhvatu “spuštanja grada Zagreba na reku” (poznato i u priči o BG, zar ne?), drugi je momak koji očekuje da ga svakog trenutka sa ženom i bolesnim djetetom istjeraju iz stana, jer nema više novca da otplaćuje rate, treća osoba jeste službenica inkriminisane banke u neuspješnom braku s mužem ovisnikom od klađenja i slot-mašina, dok je četvrta drčna i seksualno (pre)slobodna provokativna tinejdžerica, koja spomenutom “mafijaškom sinu” služi kao ljubavnica.

Dakle – ubistvo!

I, posledice. Tu je i uporna inspektorica, opterećena i smrću svoje sestre-bliznakinje, za koje krivi “još većeg kontroverznog biznismena”, koji i stoji iza zagrebačkih novogradnji, ali da li i iza spomenutog “glavnog” ubistva?

Može li se istina sakriti? Ili ponovo napisati?

Snimljeno je šest epizoda serije, i, mada se priča čini zaokruženom, postignut je efekt neophodan kod uspješnih serija – čini se da tu ima mjesta za “dodatak”! Jer, ne samo da se s nestrpljenjem očekuje “prelaz” između jedne epizode u drugu, već se čini da i nakon šeste odgledane – jednostavno – “može još”!

Ne znam da li producenti namjeravaju da snimaju i drugu sezonu, ali, “štofa” ima. Ne, kao, recimo, u srpskom krimi-pandanu Ubice mog oca, već mnogo više kao u varijanti Bron/Broen. Dakle, jednoj visokostilizovanoj seriji, koja neće gubiti s sljedećim sezonama, ali će svakom novom epizodom doprinijeti cjelokupnom utisku o postignutoj vrijednosti.

Ono, dakle, što Uspjeh čini “za stepenicu boljim” jeste baš ta “patina” svojstvena za produkciju koja ju je proizvela, ali i psihološka isprofilisanost likova kojim dominira scenario. Jedina zamjerka bila bi što sudbine nekih od njih nisu objašnjene “do kraja”, ali to baš i može da bude prednost pred drugu sezonu.

Naprijed Marjan, naprijed reditelj Danis Tanović, naprijed glumci koji ste tako dobro odigrali svoje uloge – Marija ŠkaričićIva MihalićTara Taler, Uliks FehmiuToni GojanovićGoran Bogdan… ma svi od reda, naprijed HBO! Standard je postignut, valja ga unapređivati…

https://youtu.be/Iem3FdTn4tA

Izvor
titlovi.com / IgaBiva
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button