Privreda

Šarović: Predložena odluka o suspenziji carina na uvoz električnih automobila

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra ove godine, čiji je cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih a posebno automobila na električni pogon.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je uputio ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udovstručuje.

Loading...

U svijetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila dok ih je u BiH, prema zadnjoj evidenciji, registrovano svega 18.

Primjenom povoljnije carinske stope stimulisaće se uvoz novih automobila što će značiti višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja.

Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

Takođe, odlukom se harmonizuju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu, prilikom uvoza ovih proizvoda.

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 na pet odsto i to za automobile sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te sa pet na nula odsto carinsku stopu na automobile na električni pogon.

Izvor
Anadolija
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!