Politika

Jeremić tvrdi: Lobista kojeg plaća Republika Srpska radi na podjeli Kosova

Predsjednik Narodne stranke i bivši ministar vanjskih poslova Srbije je u intervjuu za bečki ”Standard“ govorio o crtanju novih granica na Balkanu, opasnostima koje to donose te ulozi Evropske unije.

Na pitanje – Kakvu ulogu imaju konsultanti koje plaćaju agencije Vlade Srbije, a koji rade za razmjenu teritorija, kao što je Wolfang Petritsch, zaposlen u advokatskoj kancelariji Lansky, Ganzger i partner, Jeremić odgovara:

Loading...

– Gospodin Petritsch radi na tome na nivou EU. Tony Blair, kao bivši britanski premijer, radi na svim nivoima i u svim kontekstima. U Americi to je iz Trumpovog okruženja Corey Lewandowski, koji je radio u predsjedničkog predizbornoj kampanji i koji vodi konsultantsku firmu u Washingtonu, što je kontroverzno, jer ona ne daje transparentno račun svojim klijentima. Lewandowski se sa Vučićem sastao u Beogradu i propagirao je podjelu Kosova u Washingtonu. On je službeno angažovan od Republike Srpske, ali je lobirao za podjelu Kosova (zvanično jedna kompanija, koja je registrovana pod njegovom adresom, radi kao agent SNSD-a, vladajuće stranke u RS). Alexander Soros pokušava da ubijedi sve predstavnike Demokrata u SAD-u u podjelu Kosova, kaže Jeremić.

Jeremić je još izjavio da Srbija više nije demokratska država, nego „korumpirana autokratija“ u kojoj je predsjednik Vučić prigrabio sve poluge moći dok u potpunoj tajnosti pregovara o precrtavanju granica u regionu.

“Ne mogu se, međutim, graditi regionalna stabilnost i dobri odnosi među narodima huškačkom retorikom kojom se građani okreću jedni protiv drugih. Nije loše kada su ključni ljudi na položajima dobri prijatelji – recimo poput Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Edija Rame – ali ako se svi ostali svađaju, onda se situacija prije ili kasnije otrgne kontroli”, rekao je Jeremić za ”Standard“.

On je podsjetio da je tako bilo i početkom devedesetih, kada su Milošević i Tuđman bili u bliskim privatnim odnosima i iza zatvorenih vrata pregovarali o podjeli Bosne i Hercegovine, što se završilo potpunom katastrofom.

Upitan da li će Vučić i Tači ove godine postići sporazum koji podrazumjeva razmjenu teritorija, Jeremić je odgovorio da je, po njegovom mišljenju, vjerovatnoća da se to dogodi 50 posto, jer tome postoji jaka opozicija, i kod Srba i kod Albanaca.

„Takvom riješenju se protivi većina građana u Srbiji, kao i Srpska pravoslavna crkva. Volio bih da se i evropska javnost okrene dugoročnim perspektivama umjesto brzopletim rješenjima. Upravo zato su važni javna rasprava i transparentnost“, rekao je Jeremić.

Na pitanje zašto su EU i SAD zanemarili demokratske principe na Balkanu, Jeremić je odgovorio je da se važna promjena dogodila u evropskoj birokratiji.

„Odlazeća administracija je u nedostatku opipljivih spoljnopolitičkih uspjeha, htjela da proglasi brzu diplomatsku pobjedu na Balkanu. Mnogi predstavnici EU znaju da je precrtavanje granica recept za obnovu nestabilnosti u regionu, ali pošto ne namjeravaju da ga u bliskoj budućnosti integrišu, ne uzbuđuju se previše zbog rizika koji to nosi“, zaključio je Jeremić.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!