Kultura

Predstavljanje u Ateljeu 212: Manda, Glogovac, Bata, Smoki na poštanskim markama

Na svjetski Dan pozorišta u Ateljeu 212 predstavljene su poštanske marke sa likovima znamenitih glumaca – Milorada Mandića Mande, Nebojše Glogovca, Mire Stupice, Bate Živojinovića, Ljubiše Samardžića, Slobodana Aligrudića, Predraga Lakovića i Sonje Savić.

Takođe, predstvaljena je i marka povodom obilježavanja 100 godina od nastanka Udruženja dramskih umjetnika.

Ovom prilikom okupile su se porodice slavnih umjetnika, poput Mandine žene Anje Madić, a samo na jedan dan čak iz Pariza došla je unuka Mire Stupice sa sinom.

Da oda počast kolegama i svojoj kumi Miri Stupici stigla je i Branka Veselinović. O svojim prijateljima sa puno sjete i pijeteta govorili su Aljoša Vučković, Branka Petrić, Svetlana Bojković, Goran Jevtić, Milan Caci Mihailović, Vesna Čipčić, Miroslav Žužić i Milka Frušić. Oni su govorili o životu i radu glumaca, a na kraju im i posvetili pjesmu i nekoliko ličnih sjećanja.

Goran Jevtić je otkrio okuljenima da je Milorad Mandić Manda oduvijek želio da bude pilot, ali zbog visine nije mogao da stane u avion.

“Bio je direktor pozorišta Boško Buha i sam je napravio i ime i prezime i nadimak “Manda”, što je sada kao neki brend. Započeo je renoviranje pozorišta boreći se za dostojanstvo profesije i najmlađe publike. Bio je vlasnik nesvakidašnjeg, raskošnog, komičarskog dara. Isticao je da pozorište poslednja oaza misli, mesto da kome se stiču drogocena iskustva i razmenjuju osećanja”, kazao je Goran Jevtić.

Glumac Caci Mihailović govorio je o Predragu Pepiju Lakoviću i tom prilikom istakao kako je maestralno igrao male ljude sa margine, samotnjake, boeme…

“I sam je bio boem. Voleo je kafanu i ljude. ‘Bolji život’ mu je donio popularnost, ali se on nije dobro s njom snalazio. Zato je i poslednje dane proveo daleko od toga, u skromnoj kući kraj obale Tise, gorak zbog svega što nam se događalo. Na kraju su ga ti talasi Tise i prigrlili”, kazao je Caci.

O jedinstvenosti Sonje Savić govorio je Miroslav Žužić.

“Imala je senzibilitet koji se lepio za filmsku traku. Bila je poslednja generacija glumaca koji su živeli i umrli za ideale. U Ljubljani su je zvali ikona pobune što se njoj dopadalo, mada se uvak nazivala članom pank generacije koja je govorila šta drugi misle, a ne smeju da kažu”, kazao je Žižić.

Vesna Čipćić posvetila je “Serenatu” Miloša Crnjanskog “svome Šurdi”, a Milka Frušić, drugarica Bate Živojinovića podsjetila je na njegov veliki filmski opus, kao i ogromnu popularnost u Kini zbog uloge u “Valteru”.

Branka Petrić govoreći je o svojoj prijateljici Miri Stupici, uporedila ju je sa energijom koja preplavljuje,

“Šarmantna, lepa, talanat koji se rađa jednom u sto godina. Evo sada će toliko da prođe nadam se da će da se i rodi neko. Mira je bila najlucidnija i najpamtnija osoba koji sam znala, a njen osmeh ste mogli da prepoznate među hiljadama. Njen smeh dopirao je iz dubine njenog bića. Sve je bilo oko nje tako čulno i ljubavno, a opet lucidno. Mogla je biti akademik”, rekla je Branka Petrić.

Svetlana Bojković je kazala da su emocije bile pokretač i snaga Nebojše Glogovca.

“Njima je punio dušu sebi i drugima. Voleo j eglumu jer tako mogao da bolje razume druge ljude i proživi nešto iz njihovog života. Bio je posvećenik, otvoren, neopterećen slavom. Bio je Hamlet, stariji od njega. Ako ste ga gledali kako glumi, sigurno ga nećete zaboraviti”, rekla je Bojković.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!