Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Ministarstvo finansija uspješno realizuje projekat “Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura”

Uz podršku Evropske investicione banke u Republici Srpskoj već devet godina uspješno realizuje projekat „Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura“ kojim upravljaju Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo prostornog uređenja i građevinarstva, te lokalne zajednice.

U projektu su do sada učestvovale 23 jedinice lokalne samouprave, a interesovanje za nastavak projekta je pokazalo još 35 lokalnih zajednica za šta je u ovom trenutku ugovoreno 61,5 miliona evra investicija.

Projekat se trenutno realizuje u sedam opština ukupne vrijednosti 13,8 miliona evra. Shodno odobrenim Projektnim planovima odobreno je ukupno oko 80 miliona evra investicija sa zahtjevom da se isti finansiraju iz 46 miliona evra kredita, 31 milion evra grant sredstava i oko tri miliona vlastitih sredstava.

Od potpisivanja ugovora sa Evropskom investicionom bankom u Republici Srpskoj izgrađeno je oko 489 kilometara nove vodovodne mreže, a sanirano 250 kilometara. Izgrađena su 84 kilometra nove kanalizacione mreže u Republici Srpskoj i sanirano je 320 kilometara postojeće.

Do sada su 23 opštine u Srpskoj realizovale ugovore o radovima koje su obuhvatale jednu ili više komponenata u ukupnoj vrijednosti od 43,2 miliona evra, a neke od lokalnih zajednicu u kojima su projekti okončani su Zvornik, Teslić i Laktaši.

„Ovakav način finansiranja i sprovođenja projekata pokazao se kao vrlo efikasan, što su potvrdili i predstavnici Evropske investicione banke i predložili da se nastavi sa ovakvim načinom finansiranja i izgradnje i planira se pokretanje Projekta WATSAN II. S obzirom na to da se ovakav način finansiranja i izgradnje komunalne infrastrukture pokazao kao efikasan, grad Zvornik je spremio projekte i za realizaciju Projekta WATSAN II“, rekao nam je Miladin Ristić, član Implementacionog tima projekta.

Sagovornik dodaje da je u Gradu Zvornik do sada uz pomoć ovog projekta, realizovano nekoliko značajnih investicija, kao što su izgradnja vodovoda Zvornik Sjever II, izgradnja vodovoda Tršić, izgradnja fekalne kanalizacije Tabanci, te izvršena rekonstrukcija potisnih i povratnih cjevovoda u gradu Zvorniku i naseljenom mjestu Кarakaj, a da još nije završena izgradnja vodovoda Lokanj – Pilica, koji je dio projektnog plana za WATSAN I, ali da se nada se da će u 2020. godini početi sa realizacijom i ovog projekta.

Iz Ministarstva finansija poručuju da će projekat već naredne godine početi da se realizuje i u ostalim opština u Republici Srpskoj koje su iskazale interesovanje za učešće.

„Opštinama i gradovima u kojima se po osnovu potpisanih ugovora izvode radovi, trebalo bi da se pridruže i Teslić i Zvornik, na osnovu novih ugovora. Takođe, u zavisnosti od obezbjeđenja dodatnih grant ili sopstvenih sredstava, očekuje se da u narednoj godini aktivnosti budu pokrenute i u sljedećim opštinama Pale, Petrovo, Rogatica, Sokolac, Laktaši, Petrovac, Čelinac, Šipovo i Vukosavlje“, poručuju iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Uskoro bi trebalo da počne realizacija Projekta “Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republika Srpska – dva”, za koji bi trebalo da se bude potpisan ugovor o finansiranju sa Evropskom investicionom bankom vrijedan 30 miliona evra.

„Projekat „Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republici Srpskoj faza dva“ podrazumijeva u najvećoj mjeri ulaganje u rekonstrukciju i obnovu, nadogradnju ili izgradnju novih objekata vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštinama i gradovima Republike Srpske, šta je od velikog značaja za razvoj jedinica lokalne samouprave i doprinosi ukupnom razvoju Republike Srpske“, poručuju iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Oni dodaju da je projekat je usmjeren na izgradnju distributivnih cjevovoda, sekundarne mreže, kolektora, rezervoara, pumpnih stanica, kućnih priključaka, sanitarnih zaštita vodoizvorišta, hidrogeoloških istraživanja i izgradnje bunara, rekonstrukciju ili izgradnju prečistača pitke vode i otpadnih voda, zatim provođenje mjera u cilju povećanja efikasnosti, smanjenja gubitaka, uštede vode i energije, a sredstva iz ovog projekta se mogu koristiti i za izradu studija izvodljivosti, projektne dokumentacije i superviziju, ali i tehničku pomoć.

Otplatu kredita će vršiti krajnji korisnici, odnosno opštine i gradovi koju budu koristili kreditna sredstva. Prema procedurama Republike Srpske, opštine i gradovi učesnici u projektu potpisaće supsidijarne odnosno Ugovore o prenosu kreditnih sredstava sa Ministarstvom finansija Republike Srpske, u skladu s kojim će se kreditna sredstva prenijeti korisnicima pod istim uslovima pod kojima je BiH, odnosno Republika Srpska potpisala ugovor sa Evropskom investicionom bankom.

Transfer novca neće se vršiti na račune opština i gradova, nego Ministarstvo finansija Republike Srpske sredstva iz kredita direktno plaća dobavljačima, izvođačima radova i usluga na osnovu ispostavljenih situacija.

Otplata kredita će se vršiti u skladu sa povučenim tranšama, gdje je maksimalno predviđeno šest tranši minimalne vrijednosti pet miliona evra sa rokom otplate 25 godina i periodom odgode od pet godina.

(banjaluka.net)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button