Društvo

Najnovije istraživanje: U Jasenovcu ubijeno 800.000 Srba

Profesor dr Gideo Grajf, glavni istraživač Instituta za Holokaust “Šem olam” u Izraelu, otkrio podatke o mučenju žrtava u Jasenovcu.

Na osnovu podataka do kojih je došao tokom četvorogodišnjeg rada na studiji “Jasenovac, Aušvic Balkana”, Grajf kaže da je u Jasenovcu na najsvirepiji način ubijeno minimum 800.000 Srba i oko 40.000 Jevreja. “Jasenovac je bio imperija smrti – istiće Grajf i dodaje da je revizionizam drugo ubistvo žrtava.”

Loading...

“Moramo usmjeriti sve snage protiv revizionizma, kako te žrtve ne bi bile ponovo žrtve. Činjenice su činjenice i ne možemo ih stavljati pod tepih, istina uvijek izađe na vidjelo. Sve te pokušaje revizije istorije smatram djetinjastim, svi oni su osudjeni na neuspjeh”, istakao je on.

Grajf je rekao i da je u Jasenovcu postojalo 57 različitih načina ubijanja žrtava. “Siguran sam da ih u Aušvicu nije bilo toliko. To je svjetski rekord. Nema takvog nečeg u istoriji čovječanstva – istakao je on i dodao da ne smije biti sumnje o broju žrtava i podsjetio da je istraživanje zajedničke hrvatsko-srpske komisije pokazalo da je bilo 1, 4 miliona žrtava”, rekao je.

Gostujući na televiziji Pink, Grajf je rekao da je tom istraživanju posvetio četiri godine i da ne postoji ni jedan arhiv koji nije proučio. “Rezultati su šokantni zbog okrutnosti, sadizma.… Lanac logora poznat pod imenom Jasenovac, na 46 kilometara kvadratnih, šest puta veći od Aušvica, je zapravo bio odraz čiste okrutnosti. Tim ustaša je uživao u svojoj okrutnosti, oni su uživali u mučenju ljudi. Rekao bih da su oni smrt doveli do savršenstva”, rekao je Grajf.

Govoreći o razlikama između Jasenovca i Aušvica, naveo je da su nacionalni socijalisti voljeli da im žrtve ne budu pred očima, voljeli su čistu smrt, dok su ustaše uživale da osjete patnju svojih žrtava.

“Tu je razlika, oni su više željeli da vide proces umiranja žrtava. To možemo da vidimo iz fotografija koje su nastale u Jasenovcu, dok su Nijemci više voljeli gasne komore, koje ako niste željeli niste morali da posmatrate. To je bila jedna, da tako kažem, sterilna smrt”, rekao je Grajf.

Prema njegovim riječima, druga razlika je u tome da su Nijemci osim ponižavanja i mučenja zapravo koristili fizičku snagu svojih žrtava, a u Jesnovcu je, kaže, bila samo patnja svrha – patnja do smrti.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!