Društvo

Zabranjena obuka vozača u vrijeme saobraćajnih „špiceva“

Gradske vlasti zabranile su od danas obuku kandidata za vozače u centru grada i na drugim, važnijim saobraćajnicama, sa ciljem sprečavanja gužvi u vrijeme najvećih saobraćajnih „špiceva“.

Zabrana se odnosi isključivo na periode najvećih zagušenja u saobraćaju, odnosno od 07.30 do 08.30 časova i između 15.00 i 17.00 časova, saopšteno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Loading...

Prema naredbi, u Aleji Svetog Save i Ulici kralja Petra I Karađorđevića, ubuduće je zabranjeno obučavanje i ispitivanje kandidata za vozače, u vremenu od 07.30 do 08.30 i od 15.00 do 17.00 časova, a koje predstavlja tzv. vršne časove u kojima se pojavljuju najeveća saobraćajna opterećenja.

Naredbom su utvrđene ulice u centralnoj zoni urbanog područja grada (Ivana F. Jukića, dio Kralja Alfonsa, Gajeva…), gdje je zabranjena obuka i ispitivanje kandidata za vozača, kao i ulice 12 beba, Sime Matavulja i Zdrave Korde, tj. ulice u kojima se nalaze Centar urgentne medicine i Služba hitne pomoći, čime se želi izbjeći mogućnost da se zbog obuke kandidata usporavaju vozila hitne pomoći.

I na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja, takođe je zabranjena obuka i ispitivanje kandidata. U Odjeljenju podsjećaju da na području Grada postoji dovoljan broj javnih parking prostora gdje se ne vrši naplata, te sa ovom regulativnom mjerom neće se uticati na sam kvalitet obuke.

– Naredba je donesena sa ciljem da se unaprijedi proces obuke vozača na području grada Banje Luke, a da ista ne utiče negativno na nesmetano odvijanje saobraćaja i smanjenje saobraćajne usluge – ističu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Početna obuka kandidata obavljaće se na novouređenom poligonu na prostoru između Bulevar Milutina Milankovića i Ulice Branka Perduva (kod Jelšingarada). Za ove potrebe, napravljen je poligon na površini od 3.500 kvadratnih metara.

– To je prvi poligon sa kružnom raskrsnicom od montažnih elemenata, na kojoj će budući vozači steći prva iskustva i znanja o vožnji kroz kružne raskrsnice. Takođe, poligon omogućava obučavanje vozača za parkiranje, promjenu i držanje pravca unutar saobraćajne trake, poštovanje prava prvenstva i drugo – kažu u Odjeljnju.

Ovom naredbom je predviđeno da se obuka vozača za teretnjake i autobuse može vršiti i na usponima na Starčevici ili ulicama Marije Dimić i Njegoševa, a sve u cilju kako bi se budući vozači teretnih vozila i autobusa što kvalitetnije obučili.

– Navedene izmjene Naredbe su proizašle iz zajedničkih sastanaka i koordinisanih aktivnosti Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Odjeljenja za inspekcijske poslove, Zavoda za obrazovanje odraslih pri Ministartsvu prosvjete i kulture RS i predstavnika auto-škola – zaključuju u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!