Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Vrbas i Bosna stagniraju, vodostaj Save u blagom porastu

Republička uprava Civilne zaštite saopštila je da se polako stabilizuje vodostaj Vrbasa i Bosne uzvodno od Banjaluke i Doboja, te da nema značajnijih izlivanja rijeka, niti ugroženih ljudskih života i materijalnih dobara.

Nivoi rijeka Save i Drine u Semberiji su ispod nivoa redovne odbrane od poplava, rekao je Srni šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Bijeljina Drago Ristić.

Ristić kaže da nema potencijalne opasnosti od izlivanja, uprkos porastu vodostaja i naglom punjenju u toku 24 časa, jer su korita u prethodnom periodu bila niska i poluprazna.

“Redovna odbrana na Savi uvodi se na plus 650 centimetara. U Sremskoj Mitrovici je trenutno plus 350 i u toku noći imamo zabilježen znatan porast. S obzirom na to da za sada nema najavljenih značajnijih padavina i da se snijeg sa Majevice i u sembersko-majevičkom kraju uglavnom otopio nama opasnosti od mogućeg izlivanja, kao ni porasta bujičastih rječica”, navodi Ristić.

On je dodao da se stanje redovno prati.

Sana i Una, takođe, imaju povećan vodostaj, ali nema većih izlivanja, osim na putu Blagaj-Vitasovci, Blagaj-Radomirovac.

U saopštenju se dodaje da je u Derventi rijeka Ukrina u koritu, a u opštinama Jezero i Šipovo u opadanju su rijeke Pliva, Jošavka, Janj, a mjestimično su se izlile, te je drumski saobraćaj otežan.

Republička uprava Civilne zaštite navodi da pojačano prati hidrološku situaciju u Republici Srpskoj i izvršava svoje zadatke.

U pripravnosti je, kako se navodi, i specijalizovana jedinica za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave Civilne zaštite.

Izvor
Srna
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button