Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Uskoro početak gradnje nove dionice Istočnog tranzita

Radovi na trasi nove dionice Istočnog tranzita, od Krfske do Ulice Gavrila Principa, mogli bi da počnu uskoro jer je iz, drugog pokušaja, izabran izvođač ovog posla.

Ovih dana preduzeće „Putevi RS“, koje će zajedno sa Gradom sufinansirati izgradnju nove dionice, uspješno je okončalo ponovljeni postupak javne nabavke za izvođača radova. Ugovor, vrijedan 1,5 miliona KM, dodijeljen je preduzeću „Kozaraputevi“. Prvi tender za gradnju ove dionice Istočnog tranzita, „Putevi RS“ poništili su u oktobru prošle godine uz obrazloženje da su pristigle ponude bile veće od sredstava planiranih za ovaj projekat.

Izborom izvođača radova, očekivani nastavak izgradnje Istočnog tranzita trebalo bi da počne uskoro. Grad je, sa svoje strane, ispunio svoje obaveze – da riješi preostale imovinsko-pravne odnose, izradi projektnu dokumentaciju, te obezbjedi dio sredstava za izgradnju infrastrukture.

Krajem prošle godine očišćen je i pripremljen teren za ulazak putara u gradnju ovog pravca, koji je od izuzetne važnosti za saobraćajni protok u ovom dijelu grada.

– Za Banju Luku, gradnja ove dionice je od izuzetne važnosti, ne samo što će u budućnosti znatno rasteretiti saobraćaj, nego i što je riječ o spoju Zapadnog i Istočnog tranzita preko novog mosta koji se gradi na lokaciji Zelenog mosta. Na taj način napraviće se obilaznica oko grada, odnosno dio saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada prema Čelincu i Kotor Varošu preusmjeriće se preko navedene saobraćajnice, čime će se izbjeći saobraćanje vozila kroz uže gradsko jezgro – kazali su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Nova dionica gradiće se na potezu od raskrsnice sa Krfskom ulicom do stadiona FK Naprijed, u dužini od 285 metara. Prema projektu, predviđena je izgradnja i pješačkih i biciklističkih staza na ovom potezu. Po informacijama iz nadležnog odjeljenja, dio radova će zahvatiti i postojeću saobraćajnicu na spoju Krfske i Kalamegdanske ulice, pošto će doći do proširenja jedne saobraćajne trake na starom dijelu tranzita i rehabilitacije postojećeg kolovoza u dužini od 185 metara. Nakon analize saobraćaja, donijeće se odluka da li je potrebno na predmetnoj raskrsnici izgraditi kružni tok, te će Odjeljenje uporedo sa radovima na izgradnji Istočnog tranzita planirati i regulaciju saobraćaja putem kružne raskrsnice.

Po ranije sklopljenom sporazumu između „Puteva“ i Grada, gradska administracija je finansirala rješavanje preostalih imovinsko-pravnih poslova, te obezbjedila sredstva za izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, pripadajuće javne rasvjete i oborinske kanalizacije, te zacjevljenje Đurđevačkog potoka. S druge strane, „Putevi“ će finansirati izgradnju kolovoza.

Ovaj veliki projekt je započet još sredinom 80-tih godina prošlog vijeka, a aktivnosti na njegovoj gradnji oživljene su prošle godine, kada je izgrađena prva dionica Istočnog tranzita, na potezu od pumpe „Eurobenca“ do Krfske ulice.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button