Društvo

Promocija poštanske markice "800 godina samostalnosti SPC"

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti promovisana poštanska markica “800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve”, najavljeno je iz Pošta Srpske.

Budući da se ove godine obilježava osam vijekova od autokefalnosti SPC, a time i samostalnosti srpske države, Pošte Srpske su izdale prigodnu markicu kao trajni podsjetnik na datum upisan u istoriju svih Srba koji je jasno odredio njihov duhovni i državni život kroz osam vijekova.

Loading...

Motivi na markicama su Hram Svetog Save u Beogradu i grb SPC, te Crkva Svete Trojice u Banjaluci i Sveti Sava.

– Pravoslavna crkva je, ne samo najstarija institucija u Srbiji, već predstavlja i jedinu konstantu njene istorije. Nakon pada srednjovjekovne države, u vijekovima kada su Srbi bili podanici Osmanske i Habzburške carevine, Crkva je bila isključivi izvor njihovog identiteta, pod čijim okriljem se razvijao i kompletan kulturni život – ističu iz Pošta.

Poštanska markica “800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve” biće izdata na osnovu Programa o izdavanju poštanskih markica i vrijednosnica za 2019. godinu, nominalnih vrijednosti 1,70 KM i tiražom od 15.000.

Uz prigodno izdanje, “Pošte Srpske” će izdati i FDC koverat u tiražu od 300 komada.

– Pošte Srpske redovno prate i podržavaju obilježavanje važnih istorijskih događaja i jubileja, manifestacija kulture, sportskih dešavanja, a izdavanjeem prigodnih i redovnih poštanskih markica teže da ostave trajni podsjetnik na te događaje – ističe se u saopštenju.

Poštansku markicu će promovisati izvršni direktor za informaciono-komunikacione tehnologije, razvoj, prodaju i marketing u Poštama Srpske Zoran Protić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te akademik Milivoje Unković i Božidar Došenović, autori idejnog rješenja.

Početak promocije zakazan je u 12.00 časova.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!