Društvo

Promovisana markica povodom osam vijekova autokefalnosti SPC

Preduzeće Pošte Srpske promovisalo je danas u Banjaluci poštansku markicu povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve nominalne vrijednosti 1,70 KM sa tiražom od 15.000 komada.

Dizajner Pošta Srpske Božidar Došenović i koautor akademik Milovoje Unković autori su idejnog rješenja ove markice, na kojoj su motivi grba Patrijaršije, lik Svetog Save, te hramovi Svetog Save u Beogradu i Svete Trojice u Banjaluci.

Loading...

Izvršni direktor za informaciono-komunikacione tehnologije, razvoj, prodaju i marketing “Pošta Srpske” Zoran Protić rekao je na promociji da to preduzeće izdanjem ove markice obilježava veoma značajan događaj – 800 godina od dobijanja autokefalnosti SPC, kojom je otvoren i put u nezavisnost srpske države.

On je podsjetio da Pošte Srpske redovno obilježavaju sve kulturne, sportske i druge događaje, značajne jubileje i ličnosti, kao i floru i faunu Republike Srpske, dok je ovim izdanjem obilježen značajan datum u istoriji svih Srba.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović podsjetio je da su “Pošte Srpske”, u proteklih mjesec i po dana, izdale dvije poštanske markice – jednu kojom je obilježeno 500 godina goraždanske štamparije i ovu povodom 800 godina autokefalnosti SPC.

On je podsjetio da je program i projekat proslave ovih značajnih događaja, koje je odobrila Vlada Srpske prošle godine, predvidio i štampanje ove dvije poštanske markice, ne samo kao simboličnu, već i stvarnu promociju Republike Srpske i srpskog naroda i njegovih istorijskih tekovina.

– Radeći zajedno sa stručnjacima “Pošta Srpske”, došli smo do zaključka da motivi koji bi bili predstavljeni na markici moraju biti reprezentativni, koji integrišu sve ono što se zove 800 godina samostalnosti SPC- rekao je Davidović.

On je naglasio da je motive na markici – grb srpske Patrijaršije, lik Svetog Save, odobrio Sinod SPC, što daje ne samo legitimitet, već i blagoslov Crkve.

Unković je naveo da je riječ o izvanrednom dizajnu koji će kroz motive kulturološkog sadržaja, pored elemenata koji se podrazumjevaju za poštanske markice, odigrati značajnu ulogu u prezentaciji srpske kulturne baštine, dodajući da je Došenović uradio sjajan mozaik sa sintezom od dveri do vrlo značajnih spomenika – hramova do logotipa za 800 godina autokefalnosti SPC.

Došenović je naveo da je za njega to bilo zanimljivo iskustvo i da je bilo lako izraditi mozaik kad je materijal kvalitetan i lako dostupan.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!