Hronika

PU Prijedor: Za dva mjeseca evidentirana 193 migranta

Pripadnici Policijske uprave Prijedor u prva dva mjeseca ove godine evidentirali su i kontrolisali 193 migranta, u poređenju s dva lica u istom periodu prošle godine, izjavio je danas načelnik ove policijske uprave Sretoja Vujanović.

Najveći porast je na području opštine Kozarska Dubica, i to 127, a po strukturi najveći broj ih je iz Irana i Pakistana, oko 50 odsto od ukupnog broja – rekao je Vujanović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Loading...

On je podsjetio i na slučaj s početka februara kada je jedno lice iz Federacije BiH automobilom i priključnim vozilom prevozilo 18 migranata u namjeri da ih preko rijeke Une ilegalno prebaci u Hrvatsku.

Protiv tog lica Policijska uprava Prijedor podnijela je izvještaj Tužilaštvu BiH za krivično djelo krijumčarenje lica.

– Policijski službenici na terenu pridržavaju se zaključaka koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske i tom prilikom se prije svega bezbjedno i humano postupa prema migrantima s ciljem omogućavanja nesmetanog transporta preko teritorije Republike Srpske do njihovih odredišta odnosno centara u Unsko-sanskom kantonu i Sarajevu – naveo je Vujanović.

On je dodao da je Policijska uprava Prijedor započela represivne mjere i radnje u sprovođenju Zakona o oružju i municiji, te da je u prošlom mjesecu evidentirano 10 prekršaja kod lica koja nisu blagovremeno zamijenila oružne listove, oružje im je oduzeto, a lica prijavljena sudu za prekršaje.

– Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedoru u februaru je održan povoljan bezbjednosni ambijent po svim praćenim oblastima. Nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela, niti incidenata koji bi u znatnoj mjeri izazvali uznemirenje građana – zaključio je Vujanović.

Načelnik sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u februaru evidentirano 95 krivičnih djela, od kojih 79 iz opšteg kriminaliteta, osam iz privrednog, pet zloupotreba droga, dva iz bezbjednosti saobraćaja i jedno krijumčarenje ljudi.

– Od ukupno evidentiranih 37 je po nepoznatom izvršiocu, od kojih su rasvijetljena 22. Tužilaštvima je podneseno 87 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 88 lica, od kojih su 30 povratnici u činjenju krivičnih djela, a jedno lice je maloljetno – rekao je Mikanović i dodao da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 53,7 odsto, a ukupna 80,8 odsto.

Načelnik sektora policije Mario Milašin rekao je da je u februaru zabilježeno 19 narušavanja javnog reda i mira ili za 13 odsto manje nego lani u istom periodu, 27 prekršaja Zakona o javnom redu i miru ili za 28 odsto manje nego lani, te 51 saobraćajna nezgoda ili za 25 odsto manje nego lani, od čega jedna sa smrtno stradalim licem.

– Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno je evidentirano 2.182 prekršaja ili 22 odsto više nego u istom periodu predhodne godine. Iz saobraćaja je isključeno 72 vozila ili više za 44 odsto, te 175 vozača, od kojih zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 133 vozača ili u prosjeku pet vozača dnevno – dodao je Milašin.

On je pozvao vozače traktora da koriste tehnički ispravne mašine i pridržavaju se zakonskih odrebi, posebno naglašavajući upotrebu žutog rotacionog svjetla na traktoru i ispravnost svjetlosne signalizacije i na traktoru i na priključnim vozilima.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!