Hronika

U završnoj fazi istraga na okolnosti stradanja porodice Đedovac

DOBOJ – Istraga o uzroku saobraćajne nesreće u kojoj je 2017. godine na pružnom prelazu Grabovica kod Doboja, u sudaru voza i automobila, smrtno stradala četvoročlana porodica Đedovac u završnoj je fazi, rečeno je Srni u Tužilaštvu.

Loading...

Iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj rečeno je Srni da je u završnoj fazi istraga u vezi sa utvrđivanjem uzroka nastanka saobraćajne nesreće u kojoj je 2017. godine na pružnom prelazu Grabovica u sudaru voza i automobila smrtno stradala četvoročlana porodica Đedovac.

“Nakon analize i ocjene nedavno dostavljenog dodatnog saobraćajno-tehničkog vještačenja predmetne nezgode i prikupljenih dokaza, radi se na utvrđivanju postojanja eventualnih propusta odgovornih lica za obezbjeđenje pružnog prelaza, a koji bi mogli biti u uzročno posljedičnoj vezi sa nastankom saobraćajne nezgode”, navedeno je u saopštenju.

Iz Tužilaštva navode da je u toku istrage provedeno saobraćajno tehničko vještačenje dinamike nastanka i uzroka nastanka saobraćajne nezgode, te da je zatraženo i dodatno vještačenje u smislu preglednosti mjesta saobraćajne nezgode.

Iz Tužilaštva pojašnjavaju da je dodatno vještačenje trebalo da utvrdi da li je bilo propusta odgovornih lica koja su bila zadužena za kontrolu pružnog pojasa, kao i drugih lica ili pravnih osoba koje su bile dužne da ukažu i da preduzmu odgovarajuće radnje i postupke kako bi pružni prelaz bio bezbjedan za normalno odvijanje saobraćaja.

Na današnji dan 12. marta 2017. godine na lokalnom putu Grabovica-Stanovi i pružnom prelazu u mjestu Grabovica, područje grada Doboj, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala porodica Đedovac.

Supružnici Slavica i Zlatko poginuli su na licu mjesta, dok su njihove kćerke Nikolina (18) i Kristina (17) zadobile teške povrede, od kojih je mlađa umrla u dobojskoj bolnici nekoliko sati nakon nesreće, a starija dan kasnije u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Zoran Đedovac, brat preminulog Zlatka, koji je danas odao počast stradalima, rekao je novinarima da očekuje da se istina na okolnosti stradanja razriješi tokom sudskog procesa.

On je ocijenio da navedeni pružni prelaz i dalje nije bezbjedan zbog smanjene preglednosti usljed teretnih vozila koji su parkirani u neposrednoj blizini, kao i objekta za svjetlosno-zvučnu signalizaciju.

Đedovac kaže da su se mještani zbog parkiranih vozila obraćali policiji, koja ih je preusmjeravala na lokalnu komunalnu policiju.

Iz Željeznica Republike Srpske rečeno je novinarima da je pružni prelaz u Grabovici obilježen andrejevim krstom, a od prošle godine obezbijeđen je i svjetlosno-zvučnom signalizacijom, te da nisu evidentirane smetnje iako je sistem u probnom radu.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!