Politika

TI BiH podnio prijave protiv Nešića i Čavića zbog sukoba interesa

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je prijave komisijama za odlučivanje o sukobu interesa protiv Nenada Nešića i Dragana Čavića, zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća.

U konkretnim slučajevima, kako dodaju, Nenad Nešić istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok Dragan Čavić istovremeno obavlja funkcije v.d. direktora Javnog preduzaća “Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

-Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika u vrijeme dok vrše javnu funkciju i šest, odnosno tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije. Prijava protiv Nešića upućena je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH, dok je prijava protiv Čavića upućena Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS – saopćeno je iz TI BiH.

Iz ove nevladine organizacije su saopćili da su prije skoro godinu dana uputili prijavu i protiv Dragana Anđelića, zbog kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, jer je nakon ostavke sa funkcije zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora ZP “Rudnik i termoelektrana Gacko“.

-Međutim, do danas nema rezultata po upućenoj prijavi, s obzirom na to da još nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred Predstavničkod doma i Doma naroda PSBiH. TI BiH, stoga, poziva da se što prije formira Komisija kako bi se moglo što prije odlučivati o predmetima sukoba interesa koji su u toku, te apeluje na Komisiju RS da djeluje proaktivno u slučajevima nespojivosti funkcija kako bi se spriječile potencijalne zloupotrebe – navodi se u saopćenju.

Čavić: Neka svi rade svoj posao

Neka svi rade svoj posao u skladu sa zakonom – kratko je rekao poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavić, reagujući na prijavu Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) da je u sukobu interesa zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća.

TI BiH je uputio prijavu komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv Čavića, jer istovremeno obavlja funkcije v.d. direktora Javnog preduzaća „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka i poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

– Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske propisuju nespojivost funkcija direktora javnog preduzeća i izabranog predstavnika u vrijeme dok vrše javnu funkciju i šest, odnosno tri mjeseca nakon prestanka javne funkcije – tvrde iz TI.

Prijavu su uputili i protiv Nenada Nešića, jer istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!