Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

SSP pruža pristup tržištu od 180 miliona ljudi

BEOGRAD – Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom daje mogućnost Srbiji da pristupi tržištu od 180 miliona ljudi, te uključuje novi spisak robe na bescarinskom režimu, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

“Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu – voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira”, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da je Srbija jedina zemlja izvan Zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum i da su stvoreni svi preduslovi za povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene, a za proizvođače šansa da povećaju proizvodnju.

Ljajić je podsjetio da Rusija ima jedan sporazum sa Srbijom o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter, jer oni više robe mogu da izvoze u Srbiju bez carina.

“Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu”, objasnio je LJajić.

On je napomenuo da je novopotpisani sporazum kompromisni, jer su i Bjelorusija i Kazahstan tražile isti sporazum kao s Rusijom, ali da Srbija nije pristala.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button