Banjaluka

Obilježavanje ljetnjih terasa od 25. marta

Gradske službe će od 25. marta krenuti u obilježavanje svih terasa ugostiteljskih objekata, u nastojanju da se, uoči početka ljetnje sezone, uvede red u ovu oblast, saopšteno je iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Loading...

Prema odluci gradske skupštine, sve ljetnje terase postavljene na javnoj površini ispred ugostiteljskih objekata biće obilježene bijelom bojom sa ugrađenim grbom grada.

– Cilj obilježavanja je lakša kontrola postavljenih bašta, jer se u praksi dešava da zakupci javnih površina često koriste veće površine od odobrenih – izjavio je načelnik Odjeljenja za prostorbno uređenje Slobodan Stanarević.

Prema njegovim riječima, predstavnici ovog odjeljenja će u obilježavanje terasa krenuti 25. marta, a ovaj posao bi, prema skupštinskoj odluci, trebalo da bude završen u roku od mjesec dana.

– Granice ljetnjih terasa biće obilježene u skladu sa lokacijskim uslovima i građevinskom dozvolom, dakle, isključivo u granicama propisanim ovim aktima. Po odluci, biće označene bijelom bojom sa ugrađenim grbom grada, koje će biti otporne na atmosferske uticaje – naglasio je Stanarević.

Zahvaljujući ovoj mjeri, gradske službe će moći da, bez uvida u dozvole i dokumentaciju, na veoma jednostavan način provjere da li je terasa u okviru propisanih gabarita, s obzirom na to da je u ovoj oblasti često „iskakanje“ iz utvrđenih granica i nepropisno zauzimanje javnih površina.

Ovakava odluka u mnogo čemu će olakšati posao i Komunalnoj policiji koja obavlja nadzor nad zauzimanjem javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašta i koja će odmah, vizuelno, moći utvrditi da li je ona postavljena u skladu ili mimo odobrenja.

– Na terenu imamo raznih situacija i nekada je zaista teško utvrditi granice bez vođenja dugotrajnih postupaka i prikupljanja razne dokumentacije, što nam je otežavalo posao. Fizičkim obilježavanjem terasa, i na prvi pogled će biti jasno da li se radi o legalnom ili nelegalnom zauzimanju prostora –kaže načelnik Komunalne policije Milenko Letić.

Do sada, kontrolni organi su morali da traže uvid u dozvolu, to provjeravaju u dokumentaciji i upoređuju sa stvarnim stanjem, što je, u praksi, stvaralo brojne probleme. Uvođenjem ovih oznaka, slijedimo primjere nekih gradova iz zemanja u okruženju, u kojima je ova mjera donijela izuzetno dobre rezultate.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!