Hronika

Kradu zvučnu izolaciju sa autoputa da bi pokrili svinjce

Na nekoliko lijevčanskih dionica autoputa Gradiška – Banjaluka pokradeni su paneli zvučne izolacije, čime je ovaj infrastrukturni objekata oskrnavljen.

To se dešava duže vrijeme, a počelo je samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja ove moderne saobraćajnice. Kasnije je krađa dobijala sve veće razmjere, a sadašnji prizori “očerupane” izolacije sa obje strane puta slikovito ilustruju odnos stanovništva obližnjih naselja prema ovom infrastrukturnom objektu.

Zvučni zid je najviše oštećen u Cerovljanima, Bereku, Jazovcu, Vilusima i Romanovcima, gdje nedostaju veće površine ove izolacije.

U Javnom preduzeću „Autoputevi RS“ potvrđeno je za Blic da se radi o krađi koju su oni, kažu, više puta prijavljivali policiji, ali loša praksa nije zaustavljena.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, smatra da se radi o apsolutnoj nedgovornosti pojedinaca koji nemaju obzira prema društvenoj imovini i zajedničkoj infrastrukturi, koja je svima neophodna.

“Ovo pokazuje da pojedinim meštanima iz lijevčanskih naselja pored autoputa Gradiška – Banjaluka ništa nije bitnije od lične koristi. To se mora istražiti, a kradljivci rigorozno kazniti. Njihova imena treba objelodaniti kako bi javnost saznala ko to i zbog čega radi. Neshvatljivo je da neko krade panele zvučne izolacije, ugrožava bezbjednost, stvara probleme stanovnicima u naseljima pored puta i pokazuje lošu moralnu stranu”, kazao nam je Adžić rekavši da je neshvatljivo devastirati autoput u kojeg su uloženi milioni KM poreskih obveznika odnosno svih građana.

U Policijskoj upravi Gradiška kažu da prošle i ove godine nisu imali prijava o krađi panela zvučne izolacije na autoputu.

“Prije nekoliko godina, kada je u okolini Nove Topole ukradeno nekoliko panela, to je prijavljeno i mi smo istraživali, ali se ne sjećam ishoda jer je zaista bilo davno”, kazao je Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

Putnici smatraju da je krađa panela neshvatljiva i da je jedinstven slučaj u regionu.

“Putujemo mnogim evropskim zemljama, posebno u regionu. Autoput Gradiška”, Banjaluka i Gradiška – Doboj ne zaostaje za evropskim, a kvalitetniji je nego u Hrvatskoj i Srbiji. Međutim, da neko devastira zvučnu izolaciju ili bilo koju drugu imovinu na putu svugdje bi bio brzo otkriven i drastično kažnjen – smatraju sagovornici, koji često koriste autoput kroz RS.

Raspitujući se u navedenim selima ko i zbog čega krade zvučnu izolaciju, od osoba koje insistiraju na anonimnosti dobili smo zanimljive odgovore.

“Vandali kradu i žicu kojom je put ograđen, a najviše dijelove zvučnog zida. Oni time pokrivaju kokošinjce ili ograđuju torove za svinje i drugu stoku. Prave i klupe za sjedenje i koješta. To treba istražiti; smatramo da nije teško otkriti počinioce”, kazali su nam sagovornici u Vilusima ispred seoske prodavnice, gdje često diskutuju o ovoj temi.

Osude stižu i sa područja laktaške opštine na čijem području takođe kradu zvučnu izolaciju s autoputa, ali ni ovdje nema konkretnog odgovora na pitanje ko to radi, iz kojih pobuda i šta je preduzeto protiv počinilaca. U laktaškoj lokalnoj upravi su, kao i u Gradišci, kategorični da kradljivce treba što prije otkriti, kazniti, a javnost o svemu detaljno informisati.

Veća sramota nego šteta

Boško Šipka iz Aleksandrovca smatra da je krađa na autoputu veća sramota nego šteta.

“Vjerovao sam da izvođači radova skidaju dio zvučnog zida u traganju za drugačijim građevinskim rješenjem. Nisam mogao povjerovati da je riječ o krađi, dok to od vas nisam saznao. Sramota, to je najkraći i najbolji odgovor”, kaže Šipka.

 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!