Društvo

Prvi slučaj morbila u Srpskoj

BANJALUKA – Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske od početka ove godine prijavljen je i laboratorijski potvrđen jedan slučaj obolijevanja od malih boginja, saopšteno je iz ovog instituta.

Loading...

Institut svakodnevno prati situaciju na području Republike Srpske i Federacije BiH, pogotovo nakon što je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila gdje je od početka godine prijavljeno 113 oboljelih.

Budući da je obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubele i parotitisa /MRP/ posljednjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto, /u prošloj je iznosio 83,4 odsto, godinu ranije 83 odsto, a u 2016. godini 74 odsto/, iz Instituta naglašavaju da je neophodno intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti.

U vezi sa tim upućeni su dopisi domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj.

“Male boginje su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta Ističu da poštovanje kalendara imunizacije predstavlja proritet bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu djece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju, kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i spriječiti potencijalne epidemije.

U saopštenju se podsjeća da se MRP vakcina, prema programu obavezne vakcinacije u Republici Srpskoj, daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina, odnosno pred upis u osnovnu školu.

“MRP vakcina je sigurna i efikasna i na području Republike Srpske je u upotrebi skoro četrdeset godina. Prvenstveno je potrebno da djeca dobijaju MRP vakcinu na vrijeme, a u slučaju kašnjenja, propuštene doze treba što prije nadoknaditi”, navode iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!