Društvo

Cvijanović: 100.000 KM za nabavku stomatoloških stolica (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je iz budžeta predsjednika Republike izdvojeno 100.000 KM za nabavku stomatoloških stolica i opreme za Specijalistički centar Dentalnu kliniku Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, s ciljem poboljšanja uslova rada ovog centra i unapređenja oralog zdravlja stanovništva.

– Veliko je zadovoljstvo što ranije kao premijerka, a sada kao predsjednica Republike mogu da podržim rad ove klinike, s ciljem unapređenja oralnog zdravlja stanovništva – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, nakon što je posjetila Dentalnu kliniku povodom obilježavnja Svjetskog dana oralnog zdravlja.

Loading...

Ona je istakla da je od izuzetnog značaja što je posebna pažnja posvećena oralnom zdravlju djece i trudnica.

– Kada sam bila premijerka na jednoj od sjednica Vlade dobili smo informaciju da veliki broj djece do tri godine ima karijes, kao i da 90 odsto trudnica nema naviku da ide na stomatološke preglede. Nakon toga smo nabavili stomatološke stolice i mašine za Polikliniku i škole u Banjaluci, a nastavak ovog programa jeste u ovom centru – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pozvala građane da korsite usluge Dentalne klinike.

– Podrška koju dajem ovim aktivnostima uklapa se u program koji sprovodimo, a podrazumijeva brigu o najmlađima i trudicama. To radimo u okviru programa za jaču i bolju demografsku sliku Republike Srpske – kaže Cvijanovićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da se Svjetski dan oralog zdravlja obilježava s ciljem podizanja svijesti o značaju oralnog zdravlja i njegovoj ulozi u očuvanju opšteg zdravlja.

– U Republici Srpskoj 60 do 70 odsto djece od 11 godina pere zube više od jednom dnevno. Ne smije biti zanemareno zdravlje mliječnih zuba, jer 30 odsto dvogodišnjaka i 90 odsto šestogodišnjaka u Srpskoj već ima karijes – rekao je Šeranić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić naveo je da studenti stomatologije u posljednjih sedam dana posjećuju banjalučke vrtiće i ukazuju na značaj očuvanja oralnog zdravlja.

– Izuzetno su nam važne trudnice i djeca. Pokrenućemo inicijativu u svih zdravstvenim ustanovama da trudnice moraju voditi računa o oralnom zdravlju. Nažalost, oralna higijena nam je na jako niskom nivou – rekao je Škrbić.

On je zahvalio Cvijanovićevoj za izdvojena sredstva za Dentalnu kliniku.

Ovu ustanovu posjetio je i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!