Privreda

Golić: Podrška projektu adaptacije na klimatske promjene u poljoprivredi

BANJALUKA – Prijedlog novog projekta adaptacije na klimatske promjene na kojem zajednički rade Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Razvojni projekat UN (UNDP) u BiH, dobio je od rukovodstva Regionalne kancelarije UNDP-a za jugoistočnu Evropu zeleno svjetlo za dalje aktivnosti i prioritetan status.

Loading...

“Kompletan prijedlog projekta će u posljednjem kvartalu ove godine biti upućen Zelenom klimatskom fondu radi dobijanja bespovratnih sredstava”, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić poslije sastanka u Istanbulu sa vršiocem dužnosti direktora Regionalne kancelarije UNDP-a za jugoistočnu Evropu Gerdom Trogemanom.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i turizma Federacije BiH (FBiH) i UNDP-a u BiH, istaknuto je da se projekat odnosi na adaptaciju na klimatske promjene u poljoprivredi s obzirom na to da je ona najranjiviji sektor kada je riječ o klimatskim promjenama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske obezbijedilo je sufinansiranje projekta putem Evropske investicione banke u iznosu od 19 miliona evra.

Tokom radne posjete Regionalnoj kancelariji UNDP-a za jugoistočnu Evropu u Istanbulu razgovarano je i o razvoju novog projekta GEF7 u ključnoj oblasti biodiverziteta za koji je već potpisana izjava o saglasnosti za projekat, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Projekat čija je vrijednost tri miliona dolara realizovaće UNDP BiH, a očekuje se da će UNDP do kraja ovog mjeseca dostaviti konačan prijedlog projekta donatoru – Globalnom fondu za zaštitu životne.

Na sastanku je ocijenjeno da je objedinjavanje Konvencije za biodiverzitet i Konvencije za klimatske promjene u jedan projekat odličan potez jer će se baviti klimatskim promjenama i biološkom raznolikošću kroz sveobuhvatan niz aktivnosti, koje su usmjerene na jačanje otpornosti na klimatske promjene i održivi razvoj turizma u zaštićenim područjima, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o dosadašnjim aktivnostima u realizaciji projekta izrade nacionalnog plana adaptacije, koji se finansira bespovratnim sredstvima Zelenog klimatskog fonda, a koji će doprinijeti sistemskim promjenama u planiranju adaptacije, što će se posebno odraziti na ugrožene sektore kao što su upravljanje vodama, poljoprivreda i drugi.

Delegacija Republike Srpske i FBiH zahvalila je Regionalnoj kancelariji UNDP za jugoistočnu Evropu na ogromnoj prodršci u razvoju projekta smanjenja uticaja klimatskih promjena i dobijanju bespovratnih 17,35 miliona dolara od Zelenog klimatskog fonda od čega polovina novca pripada Srpskoj.

Sredstva će se koristiti za podizanje energetske efikasnosti u javnim objektima. Osim značajnog smanjenja materijalnih troškova za utrošenu energiju, rezultati projekta će doprinijeti povećanju nivoa investicija za četiri do pet puta u javnim zgradama sa niskim emisijama ugljen-dioksida, što će omogućiti da se ispuni cilj smanjenja emisija stakleničkih gasova, navedeno je u saopštenju Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!