Politika

Nebojša Vukanović: Kadije me zbog lokalnih moćnika OSUDILE NA 30.000 KM KAZNI (INTERVJU)

Jasno je da dogovorenim i sinhronizovanim akcijama imaju cilj da me finansijski iscrpe i tako natjeraju da odustanem od pisanja, ali neće uspjeti u tome.

Loading...

Rekao je ovo za Srpskainfo Nebojša Vukanović, narodni poslanik bez dlake na jeziku, te otkrio zašto je odlučio da se bavi politikom i šta bi tačno uradio kada bi bio dio vlasti.

Bili ste uspješan novinar, zašto ste se počeli baviti politikom?

Mogao bih citirati Čerčila, koji je takođe bio novinar pa otišao u političare, da je novinarstvo dobar posao ako se na vrijeme prestanete baviti sa njim. I danas pišem na blogu, novinarstvo je pasija i uživam u tome, kao što sam uživao dok sam bio novinar BNTV, gdje sam imao potpunu slobodu. Kao novinar možete ukazati na problem, kritikovati, predlagati rješenje, ali ne možete ništa uraditi. Upravo zbog toga sam odlučio da pokušam dobiti podršku građana i priliku, a onda natjerati institucije da rade i funkcionišu, i da se iz korjena promijeni nakaradni sistem

Zbog svega što ste govorili dobili ste mnoge kazne. Mislite li da se ovdje isplati govoriti istinu?

Govoriti istinu na ovim prostorima je bilo jako opasno. Moćnici ne žele da se skinu maske sa njihovog lica kako narod ne bi vidio ko su oni i šta rade i da nisu onakvi kakvim se lažno predstavljaju u svojim medijima. Bio sam svjestan da će ukazivanje na probleme dovesti do problema i reakcije moćnika, koji se boje i osjećaju ugroženim, i da će pokušati da me ućutkaju raznim pritiscima i montiranim procesima.

Koliko kazni imate?

Samo u posljednjih par mjeseci trebinjske kadije su donijele presude po kojima treba da platim preko 30.000 maraka, a većina procesa je po tužbama za duševne boli lokalnih moćnika. To što rade trebinjske kadije je sramno, i oni su dio mašine i nakaradnog sistema. Uzeću kredit i platiti sve, ali kad-tad će korumpirane kadije odgovarati što amnestiraju kriminalce, jer je pravosuđe najgori dio društva.

Za šta Vas optužuju?

To su dogovorene i sinhronizovane akcije. Potpuno su iste tužbe, isti zahtjevi, isti vještaci, isti nalazi vještaka-psihologa o navodnim duševnim poremećajima, pa čak i font slova u tekstu u tužbama Luke Petrovića, njegovog šure Ilije Tamindžije, kuma Mika Ćurića… Jasno je da imaju cilj da me finansijski iscrpe i tako natjeraju da odustanem od pisanja, ali neće uspjeti u tome.

Mislite li da nekada pređete granicu primjerenog političkog ponašanja?

Vlast je veliko zlo koje nas sistematski razara, i smatram da se protiv zla treba boriti svim demokratskim sredstvima, bez imalo milosti i pardona kritikovati snažno sve one koji pljačkaju, lažu i uništavaju narod. Smatram da ne prelazim granice pristojnosti, da je kritika od javnog interesa, i da mora biti adekvatan odgovor na zloupotrebe i gadosti vlasti.

Okupio bih sposobne ljude

Šta biste prvo uradili da postanete dio vlasti?

Okružio bih se sposobnim i obrazovanim, napravio dobar tim profesionalaca, a onda krenuo u borbu sa devijacijama u društvu. Najvažnije je zaustaviti otimačinu i pljačku države, zavesti red i natjerati institucije, prije svega policiju i pravosuđe, da dobro rade svoj posao. Insistirao bih na profesionalizaciji i depolitizaciji javne uprave, te usvajanju i striktnom provođenju ključnih zakona – o porijeklu imovine, sukobu interesa, javnim nabavkama.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!