Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Zašto su jaja najbolja hrana za početak dana

Jaja, bilo da su kuvana, pripremljena “na oko” ili napravljena kao kajgana, odlična su hrana za početak dana. Ove kuglice su izvrstan izvor proteina i aminokiselina. Proteini su glavni gradivni elementi života jer svaka ćelija u ljudskom tijelu sadrži protein. Osnovna struktura proteina je lanac amino kiselina – zbog toga su proteini neophodni kako bi pomogli tijelu da popravi ćelije ili napravi potpuno nove.

Jaja su jedna od rijetkih namirnica s takozvanim potpunim bjelančevinama, tj. sadrže pravilne proporcije svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo zahtijeva. Takođe su prepuna brojnih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin B12, vitamin D, vitamin E, folat, selen, holin i druge.

Jaja su jedna od najboljih opcija za proteinski doručak

Jedan od ključnih koraka koje možete poduzeti ujutru kako biste mogli kontrolisati apetit tokom dana je da za doručak unesete dovoljno proteina. 

Dvoje jaja posluženo sa dvije šnite hljeba sa sjemenkama sadrže najmanje 20 grama proteina, od kojih je veći dio proteina visoke biološke vrijednosti što znači da će ih vaše tijelo lakše iskoristiti.

Jaja će vam za doručak dati barem 25% više proteina od ostalih popularnih jela za doručak.

Jaja povećavaju nivo dobrog holesterola

Konzumiranje jaja dovodi do povišenog nivoa HDL-a (lipoproteina visoke gustine) koji je takođe poznat i kao “dobri” holesterol. Ljudi sa višim nivoom HDL-a imaju manji rizik od bolesti srca, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Prema jednom istraživanju, jedenje dva jaja dnevno tokom šest sedmica povećalo je nivo dobrog holesterola za 10 posto.

Pomažu mršavljenje

Zaboravite brojanje kalorija i izbjegavanje ugljikohidrata. Ključ za gubljenje težine može biti jednostavni doručak od dvoje jaja. Naučnici su pokazali da oni koji počinju dan s takvim doručkom, mogu izgubiti do dvije trećine više težine od drugih. Tajna uspjeha je da se nakon tog doručka mnogo duže osjećamo sitim.

Pomažu razvoj mozga

Jaja pomažu razvoj mozga i poboljšavaju pamćenje. Holin, esencijalni nutrijent u jajima potiče razvoj i funkcionisanje mozga. Takođe, poboljšava pamćenje i pažnju.

Štite vid

Jaja za doručak mogu da zaštite vaš vid. Jaja sadrže dva antioksidanta, leutin i zaksantin, koji su povezani sa zaštitom očiju od oštećenja uzrokovanog izloženošću UV zračenju, a takođe, povezani su sa smanjenjem vjerovatnoće razvoja katarakte u starosti.

Dobri su za razvoj kostiju i zuba

Tvrdo kuvana jaja sadrže vitamin D koji čuva zube i kosti. Vitamin D podstiče apsorpciju kalcijuma i reguliše nivo kalcijuma u krvi. Ovaj proces osigurava da vaše kosti dobiju kalcijum koji mu je potreban za očuvanje kostiju. Vaše tijelo svakodnevno treba 600 jedinica vitamina D, a jedno jaje sadrži oko 45 jedinica.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button