Magazin

Svako hoće svoje vrijeme: Slovenci su za zimsko, Hrvati za ljetno

Nakon spora oko Piranskog zaljeva, kadroviranja u Krškom, pršuta, a onda i terana (vrsta grožđa i vina), sad je na pomolu nova nesuglasica između Hrvatske i Slovenije. 

Loading...

Ovaj put je riječ o vremenskoj zoni jer Evropska unija od 2021. godine najvjerojatnije ukida izmjene zimskog i ljetnog načina računanja vremena.

Naime, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz slovenačkog Ministarstva infrastrukture, Slovenci su najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena. Iz slovenačkog Ministarstva tokom vikenda su pojasnili da je riječ o zadržavanju zimskog odnosno srednjoevropskog sistema računanja vremena, kojem trenutno pripadaju i sve slovenačke komšije.

Slovenačka odluka, napominju dalje u svojoj službenoj izjavi, još nije konačna, jer je u toku savjetovanje između zemalja regije s namjerom da se susjedne zemlje među sobom ipak koordinišu te odaberu zajedničku vremensku zonu. Ali, iako su Slovenci, tvrde, svim susjednim zemljama uputili dopise s nekoliko pitanja vezanih uz njihova razmišljanja o vremenskoj zoni kojoj bi rado pripadale, zasad im ni iz jedne od njih navodno nije stigao nikakav odgovor.

Odgovora nema ni iz Hrvatske, a neslužbene informacije iz Ministarstva saobraćaja, mora i infrastrukture govore kako ta institucija od susjeda Slovenaca na tu temu nije ni primila nikakav dopis.

Nama to “nije u fokusu”

Osim toga, neslužbeni je stav da su Hrvati ipak skloniji izboru ljetnog načina računanja vremena, najviše zato što ovaj sistem više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje većinom svodi na “sunce i more”.

“Još uvijek nismo odradili nikakve službene konsultacije s Ministarstvom turizma, ali neslužbene su poruke da bi nam više odgovarao ljetni način. Trenutno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, ali moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očito zagovaraju naši susjedi Slovenci”, neslužbeno saznaje Jutzarnji list iz Ministarstva saobraćaja.

Baš kao što bi ljetno računanje vremena navodno bilo primjereno za domaći turizam, jednak argument u prilog zimskom računanju vremena imaju komšije Slovenci koji su, više nego po suncu i moru, poznatiji po zimskim turističkim programima, zdravstvenom i wellness turizmu.

Preporuka Evropskog parlamenta po tom pitanju je da se susjedne zemlje međusobno dogovore kako pripadanje različitim vremenskim zonama ne bi prouzrokovalo teškoće na saobraćajnom, ali i brojnim drugim poljima. Ne uspiju li međusobno pronaći neki zajednički jezik, Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta najvjerojatnije će procjenjivati izbor svake države članice pojedinačno, s namjerom da izbor zimskog odnosno ljetnog računanja vremena ne uzrokuje teškoće na unutrašnjem tržištu EU.

Toga su svjesni i Slovenci koji su očito odlučili preduhitriti hrvatsku ravnodušnost prema tom važnom pitanju pa su među prvima u susjedstvu počeli da zagovaraju zimsko računanje vremena.

Ipak, napominju da su spremni pregovarati.

“Ako će sve susjedne zemlje zadržati zimsko računanje vremena, zadržaće ga i Slovenija. Ali, ako se pokaže da EU i komšije ipak žele ljetno računanje vremena onda će Vlada Slovenije raspraviti o podršci ovoj odluci”, stoji u odgovoru slovenačkog Ministarstva infrastrukture Jutarnjem listu.

Brušenje odluke

Ipak, prema dobrom starom domaćem običaju, Slovenci bi se na hrvatsku odluku mogli načekati jer Vlada nema ni blizu na dnevnom redu raspravu o toj temi.

“Svakako bismo stav o tome trebali donijeti do kraja godine, ali Ministarstvo saobraćaja smatra da se ova odluka ne bi trebala donositi prije nego što Hrvatska provjeri kako “narod diše” po ovom pitanju. Ne mislimo pritom, naravno, na referendum, ali bilo bi dobro provesti svojevrsnu anketu među našim građanima”, neslužbeno saznaje Jutarnji list iz Ministarstva saobraćaja.

Moguće je, naravno, da taj vox populi neće biti od neke velike važnosti, baš kao što, čini se, nije bio ni u slovenačkom slučaju.

Kako prenosi žurnal24.si, prilikom ankete, koju je na nivou Unije provela Evropska komisija, 56 posto Slovenaca priklonilo se ljetnom računanju vremena, dok je zimsko odabralo 36 odsto stanovnika.

Ako se na kraju bude išlo ka ujednačenoj odluci na nivou zemalja regije, važno je napomenuti da su Mađari dosad uglavnom zagovarali ljetno računanje vremena, isto kao i Austrijanci.

Kako zasad stvari stoje, EU 2021. godine ukida izmjenu ljetnog i zimskog načina računanja vremena tako da će države članice odabrati kojoj vremenskoj zoni žele stalno da pripaju.

One zemlje koje odaberu da zadrže zimsko računanje vremena, na njega će zauvijek preći posljednje nedjelje u oktobru 2021. godine.

Tu odluku još uvijek formalnopravno treba izglasati u Evropskom parlamentu, i to na temelju drafta o kojem se posljednji put glasalo početkom ovog mjeseca, i to sa 23 glasa za i 11 glasova protiv ukidanja.

Nakon što se u Parlamentu dogovore o konačnom prijedlogu legislative o ukidanju izmjene zimskog i ljetnog računanja vremena, slijedi još i rasprava sa Vijećem ministara.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!