Magazin

Muškarci se zaljubljuju u žene koje liče njihovim majkama

Prema istraživanju američkog online dejting servisa eHarmony, čak 64 posto muškaraca je u vezi sa ženama koje dijele značajan broj osobina s njihovim majkama.

Istraživanje je temeljeno na testu ličnosti koji se bavi psihološkom procjenom muškaraca, njihovih partnerki i njihovih majki. Upoređeno je čak 18 ključnih osobina majki i partnerki kako bi se otkrilo u kolikoj mjeri su one slične.

Pokazalo se kako su neke od osobina koje muškarci najviše cijene nivo tolerancije, odnosno poštovanje i vrednovanje tuđih mišljenja bez obzira na razlike, a odmah nakon toga slijedi važnost monogamije te spremnost da se osjeća suosjećanje prema drugima.

“Rezultati naše studije ličnosti potpuno su usklađeni s evolucijskom psihologijom. Dobro je poznato da smo skloni migrirati prema ljudima koji dijele slične osobine s nama i, u različitim fazama, nastojimo ponovo uspostaviti naše odnose s roditeljima”, objasnila je stručnjakinja za odnose Rejčel Lojd.

“Kako su majke najčešće primarne u njihovim životima, ne čudi što ih privlače žene koje imaju slične vrijednosti”, zaključila je Lojd.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!