Društvo

Ćulum: Pedeset policajaca iz Srpske pomaže graničnoj policiji

​BANJALUKA – Policija Republike Srpske uputila je 50 policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji BiH radi zaštite istočne granice BiH od migranata, među kojima ima i onih koji se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, izjavio je direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Loading...

Ćulum je naveo da su 90 odsto migranata muškarci bez ličnih dokumenata, do 35 godina starosti.

“Prije mjesec dana evidentirano je i pet lica iz Avganistana koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom. NJih smo otkrili nakon 40 ili 50 dana boravka u BiH, tako da i dalje postoji opasnost i rizik od terorizma i migrantske krize”, rekao je Ćulum novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da će Policija Srpske, ukoliko u narednom periodu dobije određena sredstva za ishranu i smještaj policajaca, pojačati kapacitete na granici BiH, te da će davati i više od 100 policijskih službenika za ispomoć Graničnoj policiji u njihovoj nadležnosti.

Ćulum je upozorio da postoji problem procesuiranja migranata, ali da oni na prostoru Republike Srpske trenutno ne vrše krivična djela, te da to nije toliko izraženo kao u drugim mjestima BiH.

“U Unsko-sanskom kantonu u prošloj godini i u prva tri mjeseca ove imamo 900 bezbjednosnih događaja što se tiče krivičnih djela i prekršaja, a na području Republike Srpske oni su u ovom periodu počinili pet krivičnih djela. Jedno razbojništvo je procesuirano i lica su stavljena u pritvor”, rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, od 900 bezbjednosnih događaja u Unsko-sanskom kantonu samo su dva slučaja procesuirana i određivane mjere pritvora, iako su i u drugim slučajevima migranti činili teška krivična djela, kao što su nanošenje teške tjelesne povrede, pokušaj ubistva, silovanja i drugo.

“Na strateškom forumu, koji čine republički tužioci i direktori policija, donesen je zaključak da tužilaštva moraju procesuirati sve migrante koji počine krivična djela, bez obzira što im nije utvrđen identitet”, podsjetio je Ćulum.

On je naveo da više od 90 odsto migranata nema lična dokumenta i da im se identitet utvrđuje na osnovu njihovih izjava.

“Kada Služba za poslove sa strancima uzme biometrijske podatke i pošalje u matične zemlje odakle dolaze, odgovor se čeka nekoliko mjeseci, nakon čega stigne obavještenje da nisu evidentirani u njihoboj bazi”, rekao je Ćulum. /kraj/ba/ljlj/video

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!